BRANIĆU LIČNO SVETOG SAVU OD INSPEKTORA! Direktorka kotorske gimnazije Slavica Stupić odbija da ispuni nalog i ukloni portret svetitelja

V. VUJNOVIĆ - V. KADIĆ

30. 09. 2021. u 07:00

DIREKTORKA Gimnazije u Kotoru Slavica Stupić vodi grčevitu borbu za sliku Svetog Save, koja 38 godina visi na zidu učionice ove škole.

БРАНИЋУ ЛИЧНО СВЕТОГ САВУ ОД ИНСПЕКТОРА! Директорка которске гимназије Славица Ступић одбија да испуни налог и уклони портрет светитеља

Direktorka Gimnazije u Kotoru Slavica Stupić

Odlukom Uprave za inspekcijske poslove naloženo je da se portret ukloni iz kabineta crnogorsko-srpsko-bošnjačko-hrvatskog jezika i književnosti, gde je istaknuta uz grb Crne Gore. Stigao je nalog da u roku od tri dana Sveti Sava bude skinut uz pretnju primene upravnih mera.

Uprkos izričitom zahtevu, direktorka Stupić poručuje:

- To neću dozvoliti. Ako bude neophodno, sliku ću i lično da branim!

Principijelna direktorka za "Novosti" objašnjava da će se izjasniti u formi prigovora, ali neće postupiti po nalogu Uprave za inspekcijske poslove.

- Slika Svetog Save na zidu nije versko delovanje. Nije reč o ikoni, već o reprodukciji njegovog portreta, koji je deo edukativnog materijala koji postoji u svakom kabinetu. U kabinetu za italijanski jezik slike Dantea i Bokača, za biologiju Darvina... Uostalom, samo par kilometara vazdušne linije od škole, nalazila se prva episkopija koju je na Miholjskoj prevlaci osnovao Sveti Sava. Hoćemo li i nju da skinemo i izbrišemo? - pita se direktorka kotorske gimnazije.

Rat koji je poveden protiv skromne slike ona doživljava kao neodgovoran i nizak udarac na obrazovanje, koje je zloupotrebljeno u dnevnopolitičke svrhe.

Prema obrazloženju Uprave, koje je poštom stiglo na adresu kotorske gimnazije, postojanje slike Svetog Save nije u skladu sa članom 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, te da je otud naloženo njeno uklanjanje.

Nasuprot tome, stav Nastavničkog veća ove škole je da sliku, ni u kom slučaju, ne treba pomerati, jer bi sutra neko mogao da naloži da se skinu i potreti Njegoša i drugih književnika i prosvetitelja.

- Ni na nedavno održanoj sednici Saveta roditelja, niko od prisutnih nije imao bilo kakvu primedbu na verski ili nacionalni položaj učenika u Gimnaziji u Kotoru - kaže naša sagovornica. Ona dodaje da je njen lični i profesionalni stav jasan:

- Slika Svetog Save, dok sam ja na čelu Gimnazije, neće biti pomerena ni za milimetar. Na tom istom mestu sam je zatekla kada sam imenovana. Nijedan od mojih prethodnika nije bio razrešen zbog te slike, niti je ijedan inspekcijski nadzor ikada ustanovio da ta slika ugrožava decu.

U kotorskoj gimnaziji uvereni su da portretom svetitelja nije povređen Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju. Kako objašnjavaju, ova slika nema funkciju verskog delovanja, koja je istaknuta samo u kontekstu, kao sastavni deo edukativnog materijala u nastavi.

Povodom ovog događaja oglasili su se iz Demokratskog fronta ističući da oni koji su hteli da uklone Svetog Savu nemaju više šta da traže u Upravi za inspekcijske poslove.

- To je svakako akcija koja za cilj ima nastavak udara na SPC i srpski narod. Uklanjati iz škola onoga koji je doneo pismenost mogu samo nepismeni i zlonamerni, a takvi više nemaju šta da traže u ovoj Upravi, jer šire nacionalnu i versku netrpeljivost, što je i krivično delo - saopštili su iz DF-a.

SMETALA I KOSOVKA DEVOJKA

SLIKA Svetog Save iz kotorske gimnazije nije prva koja smeta državi Crnoj Gori. Ne tako davno sa zida hola Urgentnog centra KBC Crne Gore u Podgorici bila je uklonjena umetnička slika "Kosovka Devojka", koja je vraćena tek nakon ogromnog pritiska javnosti. U Crnoj Gori su rušeni i srpski spomenici poput onog posvećenog Puniši Račiću, koji je bio smešten na privatnom imanju u njegovom rodnom selu Slatina kod Andrijevice. Bivši režim je to uradio na zahtev zvaničnog Zagreba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije