DF: Oni koji su hteli da uklone Svetog Savu nemaju više šta da traže u Upravi

V. K.

29. 09. 2021. u 13:12

DEMOKRATSKI front najoštrije osuđuje pokušaj Uprave za inspekcijske poslove da iz kotorske Gimnazije ukloni Svetog Savu, jednu od najvećih ličnosti našeg naroda, Crne Gore i svih ovih prostora.

ДФ: Они који су хтели да уклоне Светог Саву немају више шта да траже у Управи

Foto: Fejsbuk

- To je svakako akcija koja za cilj ima nastavak udara na SPC i srpski narod. Uklanjati iz škola onoga koji je doneo pismenost mogu samo nepismeni i zlonamerni, a takvi više nemaju šta da traže u ovoj Upravi, jer šire nacionalnu i versku netrpeljivost, što je i krivično delo.

Očekivali smo da oni koji su osmislili ovu sramnu akciju i oni koji su pokušali da je sprovedu upute izvinjenje, a ne da istrajavaju na nečemu što duboko vređa najveći procenat građana Crne Gore. Mi sigurno nećemo tolerisati ovo širenje mržnje prema srpskom narodu i SPC i tražimo od nadležnih da pozovu na odgovornost one koji stoje iza ovoga čina.

Nema sumnje da su nalogodavci ciljano nameravali ovo uraditi u Kotoru, koji je nekada bio uporište Nemanjićke države na ovim prostorima.

Bez sumnje, nakon Svetog Save na red bi došlo i brisanje i uklanjanje Petrovića iz svesti ovoga naroda, kao što je to i bila ideja onih koji su poraženi 30. avgusta.

Skoro nijedna ličnost kroz istoriju nema utemeljenje u CG kao Sveti Sava, mnoga ugledna bratstva u našoj zemlji ga slave kao krsnu slavu, njegovi koreni su ovde, na Prevlaci je uspostavio sedište Zetske episkopije... Čitava Crna Gora je u znaku Svetog Save, od Boke kotorske do Durmitora, i treba da bude još i više u znaku onoga koji je bio ne samo svetac, nego vodilja i temelj naroda u svim vremenima.

DF bi isto reagovao i da je u pitanju islamska ili rimokatolička vrednost i svetinja, i zato smatramo da treba stati na put onima koji ovakvim akcijama podgrevaju atmosferu u CG, a za račun bivšeg režima - piše u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju