MESTA MANDIĆU I KNEŽEVIĆU? Vlada sa tri potpredsednika, URA se protivi, Krivokapić još za eksperte

V. K. - S. S. R.

17. 09. 2021. u 07:00

DOGOVOROM Demokrata i Demokratskog fronta da treba izmešati karte u crnogorskoj vladi i umesto 12 postaviti 18 ministara plus tri potpredsednika, prekjuče su odškrinuta vrata rekonstrukciji kabineta Zdravka Krivokapića, koji je na klimavim nogama maltene od formiranja.

МЕСТА МАНДИЋУ И КНЕЖЕВИЋУ? Влада са три потпредседника, УРА се противи, Кривокапић још за експерте

Foto Vlada CG

Nezvanično, kao novi članovi Vlade viđeni su Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Milan Knežević iz DF, Vladimir Joković iz SNP, te demokrate Momo Koprivica i Danilo Šaranović. Navodno, u bezbednosne strukture koje uglavnom drže kadrovi URA Dritana Abazovića trebalo bi da uđu i predstavnici Demokrata. Plan je da na istoj sednici o rekonstrukciji Vlade bude izabran i Tužilački savet, gde trenutno sede ljudi DPS i blokiraju reforme.

Ipak, juče je ubrzo postalo jasno da sprovođenje ove kombinatorike neće teći glatko. Navodno, URA se protivi, a DF i Demokrate pokušavaju da za svoj dogovor dobiju podršku manjina, jer bez Dritanovih nemaju potrebnu većinu u parlamentu.

Premijer Krivokapić izjavio je juče da smatra da jedino ekspertska vlada može uspešno da vodi demokratsku tranziciju Crne Gore:

- Raduje me što se u okviru parlamentarne većine pokrenuo dijalog koji će rezultirati boljitkom za sve crnogorske građane i bržom integracijom naše zemlje u EU.

Foto DF

Andrija Mandić i Milan Knežević

Prema rečima poslanika URA Božene Jelušić, dogovor dva koaliciona partnera je novi politički momenat i sada je sve moguće: od novih izbora do nekog drugog rešenja:

- Moramo da znamo da li sporazum koji smo potpisali 9. septembra prošle godine važi i dalje. Mi ostajemo pri svim tačkama ovog dogovora. Ukoliko naši partneri povlače potpis moramo biti obavešteni. Ako neko ima 41 poslanika za drugačije, može odmah da bude zakazana sednica Skupštine.

S druge strane, Medojević je istakao juče da Krivokapić više ne može da bude premijer i "da veruje da će URA insistirati na saradnji sa DPS i da će tražiti prelaznu vladu".

- Ukazujemo na neodrživost ove vlade za koju ne postoji volja građana. To je slaba vlada. Ne može da sprovede nužne reforme, imajući u vidu da je protivnik nedemontirana kriminalna organizacija koju treba ugasiti, a to je DPS. Neki su se više bavili time da ugase DF nego da sprovedu reforme građana. Konačno su kolege iz Demokratske Crne Gore shvatile da je država u opasnosti od bivšeg režima. Demokrate su napravile ogroman kompromis i više ne stoje iza ove ekspertske vlade.

ODBOR O MILU

USTAVNI odbor parlamenta razmatraće 22. septembra predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio Ustav. SNP je inicijator rasprave, a u obrazloženju navode da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da "nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmestiti iz Cetinja", čime je narušio načelo odvojenosti Crkve i države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024