REKORDNA NAPLATA PDV: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja zadovoljno budžetskim prihodima

Z. Z.

06. 09. 2021. u 12:00

PRETHODNOG meseca, prema podacima iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja prihodi budžeta u odnosu na isti mesec prethodne godine veći su za 48,7 miliona evra.

РЕКОРДНА НАПЛАТА ПДВ: Министарство финансија и социјалног старања задовољно буџетским приходима

Zgrada Vlade Crne Gore, Foto V. V.

Čak i u odnosu na 2019. godinu, koja slovi po mnogim parametrima za rekordnu, budžetski prihodi veći su za 16 miliona.

- Zbog takvih priliva u državnu kasu za očekivati je da se ostvari suficit ili višak u državnoj kasi - saopšteno je iz resora na čijem je čelu Milojko Spajić.

Precizira se da najveći rast beleži porez na dodatu vrednost u odnosu na mesec ranije.

Foto investitor.me

Tako je u osmom mesecu naplaćeno više od 82 miliona evra.

Iz resora finansija poručuju da se do sada fiskalizovalo više od 23.000 poreskih obveznika. Promet po tom osnovu od juna do septembra bio je skoro tri miliona evra.

- U tom periodu prosečno je da dnevnom nivou izdato skoro milion računa - navode u Ministarstvu finansija.

Iako su zvanično saopštili iz Vlade da će prihodi od turizma biti obelodanjeni u oktobru, već su na osnovu dosadašnjih analiza procenili da bi oni mogli biti 700 miliona evra. Podsećamo, pre početka sezone najavljivali su da je plan da prihodi od turizma budu 65 odsto od onih iz 2019. godine, kada su bili rekordni milijardu i 100 miliona evra.

Milojko Spajić, Foto Arhiva

 

- Na osnovu svega prethodno navedenog i činjenice da u julu i avgustu tekuće godine imamo veliki rast prihoda koji prvenstveno zavise od prometa, čak i u odnosu na jul i avgust 2019. godine, ali i podatka da je u julu ostvaren broj noćenja turista u kolektivnom smeštaju na nivou od 86 odsto, možemo proceniti da će naš godišnji plan prihoda od turizma u iznosu od oko 700 miliona evra već biti premašen na kraju trećeg kvartala - ocenjeno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja u kojem naglašavaju da će od početka naredne godine biti smanjeno poresko opterećenje na zarade uvođenjem neoporezivog dela zarade.

I OPŠTINE TRLjAJU DLANOVE

- OD početka godine rasli su i prihodi opština, pa su od januara do juna iznosili 103 i po miliona i veći su za preko 14 miliona evra u odnosu na isti period prošle godine.

Značajno je uvećan porez na nepokretnosti, kao i naknada za uređivanje i izgradnju građevinskog zemljišta, saopšteno je iz Ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)