PROTEST BIVŠIH RADNIKA “VEKTRA BOKE”: Traže prava, ali i odgovornost za propast grada i preduzeća

V. VUJNOVIĆ

02. 09. 2021. u 18:29

ISPRED hotela "Plaža" bivši radnici Vektra Boke, svakodnevno protestuju, tražeći da im budu isplaćena potraživanja iz radnog odnosa, a sinoć su im se pridružili brojni građani i pojedini političari iz lokalnog i državnog parlamenta.

ПРОТЕСТ БИВШИХ РАДНИКА “ВЕКТРА БОКЕ”: Траже права, али и одговорност за пропаст града и предузећа

Foto: V. V.

Lista radničkih zahteva je jasna. Traže da u Centralnoj banci Crne Gore provere sve novčane transakcije preduzeća, koliko je kredita podizano na račun imovine Vektra Boke, zatim da se sav novac koji je pripadao Vektra Boki vrati na račun preduzeća kao i nezakonito otuđena imovina. Traže i preispitivanje svih ugovora realizovanih u proteklih nekoliko godina. Koliko su istrajni u ostvarivanju svojih prava, a bore se za njih već 15 godina, biće kažu i u preispitivanju odgovornosti svih koji su nekada snažno hotelsko turističko preduzeće Boka doveli do propasti.

Predsednik hercegnovskog parlamenta Ivan Otović istakao je da radnicima koji prolaze višegodišnju "torturu" daje podršku i kao građanin Herceg Novog, jer ovo nije samo njihova privatna borba već borba za prava svih građana Herceg Novog.

- Ako dozvolimo da se ponovo dese privatizacije poput ove, nas više neće biti, jer je naša privreda uništena - rekao je Otović i dodao da je zadatak svih pritisak na nadležne da se procesuiraju svi oni koji su krivci, za lošu privatizacija HTP Boke.

Ocenio je Otović i da se neke stvari  menjaju, ali to je još sporo.

Nikola Radman, iz novske URE, deo radnog veka proveo je u HTP Boki i istakao da mnoge stvari koje su se desile u Crnoj Gori neće dobiti zasluženi epilog, premda se  promene dešavaju i važno je da se ostvari barem "ona minimalna pravda, a pogotovo prema radnicima".

SPREČILI PLjAČKU PREDUZEĆA

RAJAK je naveo i situacije u kojima su radnici sprečili pokušaj pljačke u preduzeću.

-Tri puta su pokušali, kroz skupštinu akcionara, da otuđe kapitalne objekte: hotele Plaža, Igalo, Tamaris ali i Park Boka i imovinu na Žanjicu. Duško Marković koji je tada bio predsednik Saveta za privatizaciju,pomogao nam je i suspendovao odluku. Pokušali su da imovinu Boke uvrste u imovinu Vektra Montenegro, ali i da dođu do sudskog rešenja da imovina HTP Boke pripadne imovini NLB u Švajcarskoj. To je dug Vektre Montenegro od 200 miliona, jer Vektra Montenegro nema toliku vrednost,objasnio je Rajak.

Poslanik Radničke partije u Skupštini CG i predsednik Komisije za praćenje i kontrolu privatizacije Maksim Vučinić očekuje pravedno rešenje za radnike Vektra Boke, što bi bio model za sve obespravljene u Crnoj Gori.

- To što su uhapšeni gospodin Brković i Popović nam ne pričinjava zadovoljstvo, ali bitno je da nam se više ne dese takvi pojedinci, da vidimo ko je iz Vlade Duška Markovića, kao i sam Duško Marković koji je predsednik Saveta za privatizaciju, dozvolio da se radi to što se urađeno sa ovim preduzećem, sa Kombinatom aluminijuma, rudnicima boksita, u Metalcu, Javorku, ko je opustošio Željezaru koju opet prodajemo jer su doveli nesposobne kalajdžije iz Turske, koji su tamo pravili kotlove i peći a ovde se bave prizvodnjom čelika u nikšićkoj Železari koja je bila akademija znanja- poručio je Maksim Vučinić.

Vučinić je ocenio da se sada "obruč steže oko aktuelnog predsednika države Mila Đukanovića" koji je izgubio vlast a da bi je sačuvao izdao je Sveta Marovića, koji mu je bio kum i ideolog partije i Duška Kneževića koji mu je bio mecena, a blizak saradnik i kum mu je i gospodin Brković.

- Okuražili smo crnogorsko tužilaštvo da konačno napravi korak napred i sad se klupko steže, vreme je da vidimo kako su svi njegovi pajtosi branili Crnu Goru od radničke klase koja je stvarala ovu državu - rekao je Vučinić.

Potpuno nepoštovanje zakona i države radnici Vektra Boke dokazuju godinama, podsetio je  predsednik NVO „Bivši radnici Vektra Boke" Đorđe Rajak.

- Tražimo da se vinovnici svih ovih dešavanja izvedu pred lice pravde, da se zaključi tačno koliko, ko, šta i kako je radio, koliko je prisvojio i otuđio, da se sav novac koji je završavao na privatnim računima društava koji ni u srodstvu nisu sa Vektra Bokom odnosno nekadašnjom HTP Bokom vrati na račun da bi se svi poverioci naplatili, jer oni nisu varali samo nas, kroz Plan reorganizacije svaki poverilac je prevaren - kazao je Rajak.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)