NASTAVLJA SE PRAVNA BORBA PROFESORA MIROVIĆA: Podneta krivična prijava protiv direktora ANB Dejana Vukšića

Novosti online

22. 08. 2021. u 19:16

BEOGRADSKI profesor međunarodnog javnog prava Dejan Mirović podneo je danas krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv Dejana Vukšića, aktuelnog direktora Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore (ANB).

НАСТАВЉА СЕ ПРАВНА БОРБА ПРОФЕСОРА МИРОВИЋА: Поднета кривична пријава против директора АНБ Дејана Вукшића

Dejan Mirović/ Foto: Z.Jovanović

Istovremeno Mirović je protiv rešenja te institucije, kojim je po drugi put odbijen njegov zahtev za pristup dokumentima iz ličnog dosijea, podneo novu tužbu Upravnom sudu u Podgorici, a razlozi zbog kojih je, u državi u kojoj je rođen, bio persona non grata i dalje će ostati "državna tajna". 

Kako objašnjava Mirovićev advokat Ivan Ninić, prvi čovek ANB-a se krivičnom prijavom tereti za "zloupotrebu službenog položaja i nesavestan rad u službi", zbog toga što je u periodu od januara pa do avgusta ove godine "preduzeo niz nezakonitih radnji u postupcima u kojima je rešavao po zahtevu stranke za pristup podacima institucije na čijem je čelu".

- Moj klijent i ja smo najavili da će krivična prijava protiv Vukšića biti podneta ukoliko ponovi negativno rešenje i to se upravo dogodilo. Uprkos sudskoj presudi, gospodin Vukšić ponavlja svoju odluku i odbija uvid u dokumentaciju na osnovu koje je profesoru Miroviću 2018. godine zabranjen ulazak u Crnu Goru, pozivajući se na tajnost podataka koja je ustanovljena nekakvom odlukom iz 2015. godine. Da apsurd bude veći, Vukšić je morao da reši prethodno pravno pitanje, a to je posebni zahtev da se opozove tajnost podataka, ali on na taj zahtev nikada ni formalno nije odgovorio. To što smo mi u sudskom postupku uspeli da ukinemo zabranu MUP-a Crne Gore i što Mirović slobodno prelazi granicu, direkor ANB-a potpuno ignoriše i ne želi da saopšti razloge tadašnje negativne bezbedosne procene, koju je fabrikovala upravo ANB i to baš u trenutku kada je DPS bio na vrhuncu svoje političke moći – kaže advokat Ivan Ninić i dodaje da je njegov klijent kao vrhunski intelektualac, zbog verbalnog delikta bio "na nišanu" režima Mila Đukanovića.

Na pitanje šta bi mogao da bude pravi razlog zbog koga nova vlasta u Podgorici i nakon izbornog poraza DPS-a ne pristaje da otvore dosije Dejana Mirovića, advokat Ninić  kaže da je adresa za to pitanje premijer Zdravko Krivokapići i "oni koji su mu nametnuli Dejana Vukišića kao kadrovsko rešenje, a to evidentno nisu stranke koje čije vladajuću koaliciju". Iako naš sagovornik nije želeo da pojasni ko "kadrira" u ANB, to se donekle može naslutiti iz same krivične prijave, kojom će se u narednom periodu baviti specijalni tužilac Milivoje Katnić.

- Odbijanjem zahteva Dejana Mirovića za pristup podacima iz njegovog dosijea i donošenjem po drugi put istovetnog rešenja koje je prethodno Upravni sud u Podgorici ukinu kao nezakonito, evidentno je da prijavljeni Dejan Vukšić pokazuje elementarno nepoznavanje prava, a pre svega odsustvo moralne dostojnost za upravljanje jednom ozbiljnom institucijom kao što je ANB. On svesno i grubo zloupotrebljava funkciju direktora ANB, tako što svojim odlukama nastavlja kontinuitet bezakonja i time parališe rad svih institucija Crne Gore na štetu prava građana, a u korist određenih i otuđenih centara moći u Podgorici, ali i za račun pojedinih ambasada - navodi se između ostalog u obrazloženju krivične prijave koju je u ime Dejana Mirovića potpisao njegov advokat.

Inače, ovo je drugi put za godinu dana da profesor Mirović ulazi u sudski postupak sa novim direktorom ANB. Njegov advoakt je početkom avgusta ove godine saopštio da je Upravni sud u Podgorici usvojio tužbu i uknuo ranije rešenje ANB kojim je odbijen zahtev za pristup dokumentima te bezbednosne službe, pa je predmet vraćen na ponovno odlučivanje. Takođe, prethodno je Mirović u više navrata dobijao sudske sporove koje je vodio protiv MUP-a Crne Gore zbog mere zabrane prelaska države granice. Uprkos tome što nikada nije osuđivan, niti se protiv njega vode sudski postupci, razlozi "sankcija" mu do danas nisu saopšteni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!