TUŽNE SCENE NA SPOMENIKU JUNACIMA MOJKOVCA: Nema venaca na godišnjicu bitke, oko obeležja pivske flaše (FOTO)

Novosti online

19. 08. 2021. u 20:43

NA DANAŠNjI dan, praznik Preobraženja Gospodnjeg, 1996. godine podignut je spomenik junacima Mojkovačke bitke u čast 80 godina od te epske pobede crnogorske vojske pod komandom Janka Vukotića nad Austrougarima, kojom je omogućeno srpskoj vojsci da se povuče iz pravca Peći preko albanskih i crnogorskih planina ka Jadranskom moru i kasnije Krfu.

ТУЖНЕ СЦЕНЕ НА СПОМЕНИКУ ЈУНАЦИМА МОЈКОВЦА: Нема венаца на годишњицу битке, око обележја пивске флаше (ФОТО)

Foto: Borba

Na spomeniku se nalazi ploča sa sledećim tekstom: "Mi smo pali da bi Crna Gora i Srbija živele". U blizini spomenika se nalaze ostaci rovova iz vremena borbi u Mojkovačkoj bici.

Kako bi se odužio svojim precima za jedan od najsvjetlijih primera žrtvovanja u Prvom svetskom ratu, Jugoslovenski odbor za obeležavanje 80 godina od Mojkovačke bitke je na Bojnoj njivi podigao spomenik u čijoj blizini se svakom 19. avgusta održava Mojkovački sabor, u slavu junaka te epske bitke.

Foto: Borba

Nažalost, danas se na 25. godišnjicu podizanja spomenika nije održao tradicionalni sabor, a da stvar bude još tužnija niko se nije udostojio da položi vence na spomenik našim slavnim precima koji su živote dali u borbi protiv agresora.

Na jednoj slici se može jasno videti da je neko sklonio stariji venac ispred spomenika i bacio ga na livadu zajedno sa ispijenom flašom piva i ostalim otpadom.

Foto: Borba

Ovo je samo još jedan u nizu primera koliko mi ne cenimo našu istoriju i pretke, iako znamo da se istima busamo u grudi.

Od lokalne DPS-ove vlasti ne može se očekivati da položi vence svojim palim precima, ali je barem neka državna institucija mogla organizovati prigodan program, ili barem položiti venac ispred spomenika ovih junaka, barem su toliko zaslužili.

Foto: Borba

Nažalost, u Crnoj Gori se već decenijama u vladajućim krugovima minimalizuje žrtva mojkovačkih junaka, koja se ćesto zlouotrebljavala u podsticanju naših ideoloških i političkih dioba, a tako je i dan-danas.

(Borba.me)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar