DRITAN PISAO IZMENE? Crna Gora komplikuje potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC - nepoverenje prema Krivokapiću veliko

V. K.

12. 08. 2021. u 20:09

VICEPREMIJER Crne Gore Dritan Abazović i njegov tim radili su na novoj verziji temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koju je predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić poslao Beogradskoj patrijaršiji, spekulišu pojedini podgorički mediji.

ДРИТАН ПИСАО ИЗМЕНЕ? Црна Гора компликује потписивање Темељног уговора са СПЦ - неповерење према Кривокапићу велико

Foto Tanjug

Navodno, u novoj verziji nema stavke koja je bila sporna političarima u Crnoj Gori, u kojoj se navodi da se ne može graditi nijedan verski pravoslavni objekat u Crnoj Gori bez saglasnosti nadležnog arhijereja SPC, kao i odredba o SPC kao tradicionalnoj verskoj zajednici sa istorijskim kontinuitetom. Mediji bliski bivšem režimu Mila Đukanovića navode da je ranijom verzijom teksta Temeljnog ugovora bila diskriminisana "Crnogorska pravoslavna crkva" koja je da bi gradila "hram" morala dobiti dozvolu od jednog od četiri episkopa SPC u Crnoj Gori. Preciziraju da bi odluku direktno donosila Beogradska patrijaršija, jer je u međuvremenu ukinut Episkopski savet i centralizovana SPC.

Novom verzijom navodno je ukinuta i odredba o istorijskom kontinuitetu Srpske pravoslavne crkve za koju sledbenici raskolničke CPC navode da je osnovana tek 1921!

ODGOVOR Stručne službe SPC razmatraju izmene, Foto N. Skenderija

Tim članom, ocenjuju, Beograd je nameravao da preuzme navodni kontinuitet od CPC, što se novom verzijom teksta briše.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je da premijeru Krivokapiću više niko ne veruje i da se više ne zna šta je on poslao Patrijaršiji u Beogradu.

- Skandal koji je napravio odlazeći u Patrijaršiju i nepotpisivanjem Temeljnog ugovora, pretvorio je gotovinu u veresiju. Bojim se da se radi o novom Krivokapićevom potezu kojim želi da ovaj važan ugovor uopšte ne bude potpisan. Nepoverenje je veliko. Plašim se da će odustati od svakog teksta koji bi bio prihvatljiv za naše arhijereje - poručio je Mandić.

RAKOVIĆ: RAZLIČITI POTPISNICI

RAZLIKA između prethodne verzije Temeljnog ugovora, koji je Zdravko Krivokapić odbio da potpiše u Beogradu, i nove verzije jesu pre svega potpisnici, jer je u u prethodnoj potpisnici trebalo da budu Crna Gora i SPC, a u novoj Crna Gora koju zastupa crnogorska vlada i SPC, izjavio je juče istoričar Aleksandar Raković.

On ocenjuje da je nova verzija lošija, drugačija i da sa tim izmenama SPC ne može biti saglasna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a