CRNOGORSKU GRANICU SA ALBANIJOM ČUVAĆE I VOJSKA: Za sedam meseci 2021. godine odvraćeno 2.010 nezakonitih migranata

B.Dabić

06. 08. 2021. u 16:24

MINISTARSTVA unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane zaključili su danas Tehničkim sporazumom o realizaciji aktivnosti zaštite državne granice od nezakonitih migracija.

ЦРНОГОРСКУ ГРАНИЦУ СА АЛБАНИЈОМ ЧУВАЋЕ И ВОЈСКА: За седам месеци 2021. године одвраћено 2.010 незаконитих миграната

Foto: Piksabej

U cilju još efikasnije i kvalitetnije zaštite državne granice Crne Gore prema Republici Albaniji, službenici Uprave policije nadzor ove državne granice od 4. avgusta vrše uz podršku pripadnika Vojske Crne Gore.

Po odluci Saveta za odbranu i bezbednost 16 pripadnika Vojske Crne Gore će u kontinuitetu biti angažovano na pružanju podrške službenicima Regionalnog centra granične policije.

Kroz zajedničke patrole državna granica prema Republici Albaniji će biti još delotvornije obezbeđena, kazao je načelnik Regionalnog centra granične policije „Centar“, Vasko Aković i dodao da je fokus sprovođenja ovih zajedničkih aktivnosti sprečavanje nezakonitih migracija.

- Crna Gora je suočena sa pojačanim prilivom migranata i u tekućoj godini, koji iz Grčke imaju rutu preko Republike Albanije, sa namerom da preko Crne Gore, a zatim Bosne i Hercegovine dođu do zemalja Zapadne Evrope. Od nezakonitog prelaska državne granice tokom 2019. godine odvraćeno je 5.884 lica, tokom 2020. godine 3.474 lica, dok je za sedam meseci 2021. godine odvraćeno 2.010 nezakonitih migranata, naveli su iz Uprave policije.

Aković je naglasio da su policijski službenici Regionalnog centra granične policije na državnoj granici prema Republici Albaniji, kako tokom prethodnih godina tako i tokom ove godine, ostvarili veoma zavidne rezultate na polju suzbijanja prekograničnog kriminala, prvenstveno na sprečavanju krijumčarenja narkotika, kao i sprečavanju krijumčarenja akciznih roba.

- Kao vojnicima, drago nam je što svoja znanja i sposobnosti možemo staviti u službu odbrane i bezbednosti Crne Gore, njenih građana i svih koji borave u našoj zemlji. Uvek je dragoceno da veštine koje smo stekli kroz obuku možemo da primenimo u praksi, naglasio je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Željko Radulović.

On je kazao da pripadnici Vojske i Uprave policije imaju dobre uslove za izvršenje zadataka na karauli Krenza, kao i da je saradnja na terenu odlična. Istakao je da će se vršiti redovne rotacije pripadnika Vojske na karauli Krenza, kako bi što više vojnika moglo svoja znanja i veštine provjeriti u realnoj situaciji, kao i da je Vojska Crne Gore uvek spremna, u skladu sa svojim sposobnostima i mogućnostima, pružiti podršku drugim institucijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)