STIGLA PRESUDA: Usvojena tužba Dejana Mirovića protiv ANB

Novosti online

02. 08. 2021. u 17:13

UPRAVNI sud u Podgorici usvojio je tužbu beogradskog profesora dr Dejana Mirovića, pa je presudom poništio kao nezakonito rešenje Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore (ANB), kojim je odbijen Mirovićev zahtev upućen toj bezbednosnoj službi.

СТИГЛА ПРЕСУДА: Усвојена тужба Дејана Мировића против АНБ

Dejan Mirović/ Foto: Z.Jovanović

Profesor Mirović je u januaru prošle godine preko svog advokata Ivana Ninića podneo zahtev ANB kojim je tražio da mu se dostave kopije svih službenih dokumenata u posedu agencije, koji su razmenjivani sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore, a koji sadrže razloge i činjenice na osnovu kojih mu je 2018. godine izrečena mera zabrane ulaska u Crnu Goru.

Uprkos tome što je Upravi sud ranije takođe uvažio Mirovićevu tužbu protiv MUP-a i što mu je mera zabrane ulaska u Crnu Goru potom ukinuta, direktor ANB Dejan Vukšić je odbio da upozna Mirovića i njegovog advokata sa dokumentima na osnovu kojih je u to vreme procenjeno da je rizičan po bezbednost Crne Gore

Beogradski advoakt Ivan Ninić koji je u ovom postupku zastupao dr Dejana Mirovića kaže da presuda Upravnog suda ohrabruje, jer "vraća rad ANB u zakonske okvire", ali istovremeno i zabrinjava, jer "potvrđuje da je direktor Dejan Vukišić svesno i namerno krši zakon i ljudska prava negovog klijenta".

- Profesor Mirović je tražio odgovor na krajnje jednostavno pitanje - zašto je za vreme režima DPS-a 2018. godine predstavljao smetnju po nacionalnu, odnosno unutrašnju bezbednost Crne Gore i ko je takav zaključak doneo? Umesto jednostavnog odgovora, naš zahtev je odbijen uz pozivanje na nekakvu tajnu odluku iz 2015. godine tadašnjeg direktora ANB. Kakve veze ima veze odluka iz 2015. kada je zabrana prelaska državne granice usledila tri godine kasnije, a Mirović nikada nije ni krivično ni prekršajno procesuiran za bilo koje delo? Ponovili smo zahtev i paralelno sa tim smo, u skladu sa Zakonom o ANB, tražili skidanje oznake tajnosti, ali o tom zahtevu Vukišć duže od godinu dana nije rešio, čime je ponovo grubo prekršio prava profesora Mirovića. Dakle, postavlja se pitanje koga direktor ANB Dejan Vukšić štiti i ukoliko ponovo odbije zahtev Mirović će protiv njega podneti krivičnu prijavu i zahtevati hitnu reakciju Odbora za bezbednost i odbranu Skupštine Crne Gore - kaže advokat Ivan Ninić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)