OTVOREN 34. HERCEGNOVSKI FILMSKI FESTIVAL: Aplauz za Petra Božovića (FOTO)

V. V.

02. 08. 2021. u 00:27

NA drevnoj Kanli Kuli, otvoren je 34. Hercegnovski filmski festival.

ОТВОРЕН 34. ХЕРЦЕГНОВСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ: Аплауз за Петра Божовића (ФОТО)

Foto: V. V.

Neobično je bilo jedino što gledalište nije bilo puno jer to ne dozvoljavaju aktuelne epidemiološke mere, sve drugo, ugledni gosti, vatromet, svečana atmosfera, podsetilo je na dobre godine festivala koji nam je lani zbog pandemije nedostajao.

Jedan iz plejade velikih jugoslovenskih glumaca Petar Božović, otvorio je festival pričom o tome kako zamišlja Herceg Novi kao „beli pramac broda koji se zove kopno, čiji mornari idu diljem okeana i sveta i u njega donose različite dragocenosti",

- A na pramcu stoje književnici, umetici a ispred svih zamišljen, Ivo Andrić. Iza njih, davnih godina i sećanje na izvanrednu Umetničku školu koja je dala jednog slikarskog diva sa Cetinja – Dada Đurića. Pa iza njega jedno golobrado momče iz Ozrinića, gura se i posle mnogo godina donese svoju veliku baklju i upotpuni svetlost sedme umetnosti – dragi Živko Nikolić. Bez njega bi i biografija ovog koji priča bila mnogo siromašnija. I ne dajte mi više da pričam, smatrajte da je 34. smotra filma otvorena - kazao je Božović pozdravljen dugim aplauzom.

Direktor Direktorata za podsticanje i razvoj kulturno-umetničkog stvaralaštva, Andrija Radulović apostrofirao je da  odabranih više od 60 filmova   "nose bogatstvo različitih tema, autentičnih rukopisa, formi i poetika" pa je i Ministarstvo podržalo manifestaciju zahvaljujući kojoj ćemo bar na tren " zaboraviti svoje i brige čovečanstva, naročito na iskušenje zvano kovid koje je promenilo naše živote, ali ne i nadu da se borimo za lepotu i ljubav koja će spasiti svet."

Program otvaranja Festivala vodili su glumci Dubravka Drakić i Dejan Đonović.

PONEDELjAK

U PONEDELjAK u  programu dugometražnog igranog  filma  biće prikazana dva filma Tabija reditelja  Igora Drljače I Potencijalni kandidat Erkana Kesala.

Minut tišine a potom gromoglasni aplauzi usledili su nakon pominjanja nezaboravnih ljudi koji su nas napustili a decenijama su doprinosili festivalu. Pomenuti su producent i višegodišnji poslovni direktor Zoran Živković,  publicista, novinar,  Milan D. Špiček, svetlo I tn majstor Pero Dubanek, glumci, redovni ili povremeni gosti festivala, između ostalih Mira Furlan, Mustafa Nadarević, Boris Komnenić.

Usledila je projekcija filma Jabuke grčkog reditelja Hristosa Nikoua,  a potom i ostvarenja Polje maka rumunskog reditelja Eugena Jebeleanua.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo