DEMOKRATE OSPORAVAJU BULATOVIĆA: Sednica Skupštine na kojoj je trebalo da se izabere novi Tužilački savet nije održana

V. KADIĆ

02. 08. 2021. u 08:38

POSLEDNjEG julskog dana istekao je rok za izbor novog Tužilačkog saveta, uprkos tome što su gotovo sve partije parlamentarne većine (osim Demokrata) bile za to da se u toku dana održi sednica Skupštine i izglasaju novi članovi TS, a pošalju u prošlost kadrovi koji su, po oceni vlasti, slepo služili bivšem režimu Mila Đukanovića.

ДЕМОКРАТЕ ОСПОРАВАЈУ БУЛАТОВИЋА: Седница Скупштине на којој је требало да се изабере нови Тужилачки савет није одржана

Skupštinski odbor za pravosuđe / Foto Skupština CG

Njima je vek produžen uprkos podnošenju inicijative predsedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću da se 31. jula održi parlamentarna sednica i bude izabran novi TS. Demokratama je bila sporna kandidatura poznatog advokata dr Nikole Bulatovića, sumnjajući da iza njega stoji Demokratski front.

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić pozvao je sve partije, a naročito one iz većine, da pokažu političku odgovornost tako što će izabrati nepolitički, a profesionalan Tužilački savet. On je ocenio da izbor novih članova TS u skladu sa nedavno usvojenim zakonima o tužilaštvu predstavlja ključni korak ka uspostavljanju nezavisnog i profesionalnog vrhovnog državnog tužilaštva i početak ozbiljne i bespoštedne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou.

- Interesi građana i države su iznad svakog pojedinca i svake političke partije. Promene u tužilaštvu nisu moguće bez hrabre odluke Skupštine - napisao je Krivokapić na "Tviteru".

Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta, kazao je, za "Novosti", da zbog podrške specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću i nezakazivanja sednice, predsednik Skupštine Crne Gore zaslužuje da bude smenjen.

- Vrlo je prosto - onaj koji se protivi izglasavanju novog Tužilačkog saveta, taj podržava kriminal Mila Đukanovića i Milivoja Katnića. Ovde mislim i na političke strukture i na pojedine ambasadore koji su se proteklih dana otvoreno mešali u unutrašnje stvari Crne Gore i bili glasni u odbrani korumpiranog tužilaštva - ističe Vučurović.

Sagovornik "Novosti" naglašava da se baš kada je došlo vreme da se demontira Đukanovićev režim, pojavljuju političke strukture koje sprečavaju glavnu reformu u tužilaštvu.

- Usta su im bila puna priče o reformama. Ne znamo koji su pravi motivi da Demokrate budu protiv svih koji žele da se izglasa novi Tužilački savet, ali ponavljam da tim činom spasavaju od smene Milivoja Katnića i sve one zbog kojih je tužilaštvo decenijama označeno kao partijska institucija koja je pod direktnom kontrolom Mila Đukanovića - poručio je Vučurović. - Razlozi koje Demokrate pominju kao motiv da ne glasaju su smešni i samo su izgovor, jer Bečiću nije valjao Nikola Bulatović, jedan od najboljih advokata u Crnoj Gori, a valja mu jedan Milivoje Katnić.

NISAM POLITIČKI ADVOKAT

- NIKADA nisam bio član nijedne političke partije, niti sam danas, niti sam se bavio politikom. Oni koji tvrde da jesam nisu za to ponudili nikakve činjenice. Ja sam doktor nauka, bio sam dugogodišnji sudija višestepenog suda i državni pravobranilac međunarodno priznate države od 10 miliona stanovnika. Kao advokat zastupao sam dve političke partije i to: Liberalni savez do 2005. godine i SNP do 2014, a od pojedinaca iz politke: Momira Bulatovića, Andriju Mandića, Slavena Radunovića, Vesnu Perović, Miodraga Živkovića - rekao je dr Nikola Bulatović, advokat.

UCENA

POSLANICI Demokratske Crne Gore Momo Koprivica i Boris Bogdanović saopštili su da niko nema pravo da sa pojedincem ucenjuje izbor kompletnog sastava TS, tvrdeći da se predlog za izbor članova TS može razmatrati na plenumu samo kada ga utvrdi matični odbor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!