MATIČARI PROŠLI OBUKU ZA SKLAPANJE "PARTNERSKIH" BRAKOVA: U opštini Bar spremni za registrovanje istopolnih zajednica

B. D.

31. 07. 2021. u 11:32

ZA dve nedelje, od početka sprovođenja Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, od 15. jula do 29. jula Opština Bar nije dobijala zahteve za zasnivanje te vrste zajednice.

МАТИЧАРИ ПРОШЛИ ОБУКУ ЗА СКЛАПАЊЕ ПАРТНЕРСКИХ БРАКОВА: У општини Бар спремни за регистровање истополних заједница

Foto: Depositphotos

U lokalnoj upravi navode da su spremni kad je reč o dokumentaciji za upis sklopljenih partnerstava, a i matičari su prošli potrebnu obuku.

Zakonom o istopolnim zajednicama posebno je normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani i imovinski odnosi. Ključne razlike prilikom čina venčanja su u nazivima gde će umesto "suprug - supruga" u Registru životnih partnera pisati "partner - partner", odnosno "partnerka -partnerka. Zainteresovani će morati i da prilože dokaze o slobodnom bračnom stanju, dokaz da nisu sklapali partnerstvo u drugoj državi. Bilo gde da sada žive moraju doneti dokaz o slobodnom partnerstvu.

U Opštini Bar su čvrsto opredeljeni i otvoreni za promociju ljudskih i građanskih prava svih građanki i građana, bez obzira na bilo kakvu različitost, naročito kada je u pitanju inkluzija LGBTQ osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)