DAN BITKE NA VUČJEM DOLU: Mitropolit Joanikije služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru

V. K.

29. 07. 2021. u 16:47

IZABRANI Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom danas, 29. jula, na praznik Sveštenomučenika Atinogena i dan znamenite bitke na Vučjem dolu, Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru.

ДАН БИТКЕ НА ВУЧЈЕМ ДОЛУ: Митрополит Јоаникије служио Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру

Foto: V. K.

On je podsetio da je Sveti sveštenomučenik Atinogen je ukrijepo naše pretke, kralja, tadašnjega mladoga kneza Nikolu i njegove vojvode, junake, te su zahvaljujući Božjoj milosti, ali i svojoj hrabrosti i umeću, i slozi, dobili tu veoma značajnu bitku nad nadmoćnijom turskom vojskom na Vučjem dolu, prenosi portal Mitropolije crnogorsko-primorske. 

Foto: V. K.

Mitropolit je ocenio da je Vučedolske bitka imala ogromni značaj i da su posle nje usledile druge bitke i pobede i da se tako širila Crna Gora. Naglasio je da je Gospod dao blagoslov i pobedu našim precima jer su bili složni i svi disali istim duhom.

- Na Vučjem dolu su zajedno Crnogorci i Hercegovci odneli tu veliku pobedu. Nisu se delili na jedne i druge, nisu delili svoje pretke, kao što mi danas to činimo. Nisu delili svoj jezik,  govorili su jedinim istim jezikom. Nisu delili svoju veru i svoju otadžbinu jer su imali želju kao što je mala Crna Gora bila slobodna da se oslobodi celo Srpstvo. To je bila misao vodilja kralja Nikole i svih naših predaka. Veliki datum i velika pobeda - besedio je izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski i pojasnio da je kralj Nikola krenuo u ovaj pohod za oslobođenje Hercegovine kao nosilac te velike ideje i pobožni vladar.

Podetio je na reči Gavra Vukovića, koje je izgovorio kad je prešao u Banjane, u Hercegovinu, svoju đedovinu: Bože, pomozi! Ako nam Bog da pobedu podignućemo crkvu Svetoga Save, ali nažalost nije bilo prilike da se podigne ta crkva u Banjanima za njegovo vreme.

- Ali pošto je postojalo to zaveštanje da se podigne crkva, a budući da u tom kraju imaju već tri crkve Svetoga Save, mi smo rešili da podignemo crkvu Svetome sveštenomučeniku Atinogenu. Svetitelju iz davnih vremena koji je ukrepio naše pretke, svetitelju koji je iz drugoga naroda, ali je zaštitio naš narod - kazao je vladika, ističući i to kao svedočanstvo da smo u Crkvi svi jedno. - U toku bitke zabeleženo je kako se čestiti knez molio Bogu i kad je vidio da mu Bog daje pobedu, uzviknuo: Slava ti Bože i Sveti Vasilije Ostroški! Umesto crkve Svetoga Save u Banjanima, knez je podigao veliku crkvu za pokoj duša crnogorskih i hercegovačkih junaka i posvetio je Sv. Vasiliju Ostroškom i to je danas saborni hram u Nikšiću. Zaslužio je čestiti knjaz, zaslužili su i naši preci, koji su se borili za svoje otačastvo, da ih pomenemo i da ovaj veliki datum obeležimo. A danas na Vučjem dolu je veliki sabor, kao što je to uobičajeno. Slava Bogu koji je izlivao toliku milost na naše pretke. Da se pomolimo njemu da tu milost ne oduzme od nas danas nego da nas i dalje greje svojom blagodaću i ljubavlju, da nas prosvetljuje svojom  istinom i pravdom i svojom večnom svetlošću. Njemu slava, čast i poklonjenje sada i uvek i u vekove vekova. Amin - kazao je izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)