NEMAJU GDE STARE GUME: Problem odlaganja posebne vrste otpada muči Pljevlja, ali i ostatak Crne Gore

M. DROBNjAK

12. 07. 2021. u 12:06

U PLjEVLjIMA, kao i u ostalim delovima Crne Gore, prisutan je veliki problem sa odlaganjem starih guma, jer još ne postoji postrojenje za tretman ovog otpada, kao ni lokacija za odlaganje.

НЕМАЈУ ГДЕ СТАРЕ ГУМЕ: Проблем одлагања посебне врсте отпада мучи Пљевља, али и остатак Црне Горе

Foto M. Drobnjak

Takođe, način na koji se preuzimaju, sakupljaju, transportuju, sortiraju, lageruju i obrađuju trenutno nije rešen iako se teži ulasku u Evropsku uniju, gde se 95 odsto otpadnih guma reciklira. Odgovornost za lagerovanja ovog otpada, osim deklarativne proširene odgovornosti koja stoji u zakonu, skoro da ne postoji.

Ne treba napominjati koliku potencijalnu opasnost za izbijanje požara, a samim tim i većih ekoloških problema, pogotovo u letnjim mesecima, predstavljaju lagerovane otpadne gume na divljim deponijama.

Ova vrsta otpada uglavnom se odlaže u servisima gde se obavlja njihova zamena. Jedan broj otpadnih guma se nelegalno odlaže na neuređenim odlagališta, pa tako ne prođe mnogo vremena, a pojavi se nova deponija, koju neko preko noći istovari na "zgodno" mesto.

Nedavno je u pljevaljskom selu Rabitlju osvanula na privatnoj livadi upravo jedna takva. To se dešavalo i u rudničkim kopovima.

Otpadne gume u Pljevljima su se doskoro odlagane na deponiji komunalnog otpada na Jagnjilu poviše grada. Nakon požara, na toj deponiji zabranjeno je odlaganje.

- Postojećim zakonskim rešenjima u Crnoj Gori nije obavezna reciklaža otpadnih guma, niti postoji ijedna firma koji ima dozvolu Agencije za preradu otpadnih guma - kazali su, za "Novosti", iz Agencije za zaštitu prirode.

ZAGAĐENjE Stare gume pale i bacaju u reku, Foto M. Drobnjak

Oni napominju da otpadne gume shodno Zakonu o upravljanju otpadom spadaju u posebne vrste otpada, te proizvođač i uvoznik (novih) guma dužan je da se uključi u organizovani sistem preuzimanja, sakupljanja i obrade otpadnih guma.

- Nažalost, to još nije zaživelo na pravi način - kazala je mr Bojana Bašanović, savetnik za komunikaciju u Agenciji za zaštitu životne sredine, ističući da proizvođač i uvoznik (novih) guma obveznik je plaćanja posebne naknade (eko naknade) za uvezene gume i proizvedene gume.

ZABRANjEN UVOZ

ZAKONOM o upravljanju otpadom zabranjen je uvoz otpadnih guma.

- Izuzetno se mogu uvoziti radi prerade na osnovu odobrenja Agencije. Takođe, zabranjeno je mešanje otpadnih guma sa drugim otpadom, dok je imalac otpadne gume dužan da je preda privrednom društvu ili preduzetniku koji ima dozvolu za preradu i zbrinjavanje otpadnih guma - kazali su iz Agencije za zaštitu prirode, gde veruju da će se kroz novi zakon o upravljanju otpadom rešiti problem otpadnih guma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna