ZA 20 DANA 24 PROGRAMA: Predstavljen predstojeći Barski ljetopis

B. DABIĆ

30. 06. 2021. u 21:53

NAJZNAČAJNIJA kulturna manifestacija u Baru 34. “ Barski ljetopis” ove godine trajaće dvadesetak dana, a u sklopu šest segmenata, biće priređena 24 književna, pozorišna, muzička, likovna i filmska programa.

ЗА 20 ДАНА 24 ПРОГРАМА: Представљен предстојећи Барски љетопис

Foto: B. Dabić

Ovo je saopšteno danas na pres konferenciji u organizaciji Kulturnog centra Bar.

Koncertom sastava All Stars Ensamble Montenegro, koji će na Letnjoj pozornici Doma kulture da se održi 15. jula, svečano će biti otvoren 34. Barski ljetopis. Festival će ove godine trajati do 6.avgusta i u potpunosti će biti usmeren na stvaralaštvo autora iz Crne Gore.

Producentkinja festivala Milena Charan ističe da se ovogodišnji Barski festival održava u veoma izazovnim uslovima, kako finansijskim, tako i epidemiološkim, Ipak, uprkos određenim ograničenjima simbol kulture Bara zadržao je dosadašnju koncepciju.

- O festivalu koji doprinosi pozitivnom imidžu grada ne treba puno govoriti. Barski ljetopis prostor je za promociju destinacije, društvenih vrednosti i kulturne baštine, i u tom smiislu, uvereni smo da će i 34. njegovo izdanje nastaviti tu misiju - kazala je Charan.

Ona je dodala da su organizatori posebno ponosni na činjenicu da će ovogodišnji Barski ljetopis u potpunosti biti posvećen crnogorskim umetnicima koji su prepoznati i poznati i van granica rodne zemlje.

- Bićemo u prilici da čujemo i vidimo kvalitetne umetnike koji su priznati širom sveta. Svaki deo programa pažljivo je biran, što nam je omogućilo dvije ekskluzive, pa se nadamo da će svi Barani, ali i gosti grada koji vole umetnost uživati u ovogodišnjem programu - istakla je producentkinja festivala.

Za selekciju pozorišnog i filmskog programa ove godine bio je zadužen Milija Šćepanović. Ove godine, unapređen i obogaćen filmski program izaći će iz prostora Kulturnog centra, i preseliće se na Trg Vladimira i Kosare. Tokom tri večeri, Barani i gosti biće u prilici da se upoznaju sa delima mladih i afirmisanih reditelja koji potiču sa prostora Crne Gore.

Selektor likovnog programa Milun Lutovac kazao je da ga raduje što u organizaciji festivala vidi nova, mlada lica, dodavši da je sudbina Barskog ljetopisa takva da se s vremena na vreme na ovaj način “podmlađuje”. Likovni segment ove godine, najavio je, čini jedna izložba, naslovljena “Skrovišta bića”.

Ovogodišnji Barski ljetopis pred publiku donosi izuzetno bogat muzički program, za čiju je selekciju bio zadužen Vladimir Maraš.

- Ljetopis će, što se muzike tiče, imati šest značajnih programa - dva velika i ekskluzivna koncerta, tri koncerta manjeg formata i jedno muzičko-književno veče - kazao je Maraš.

Festival se održava u produkciji Kulturnog centra Bar uz podršku Opštine Bar i TO Bar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)