BOG VISOKO, RUSIJA DALEKO: Mišo Vujović i Ratko Bulatović u „Srpskom svijetu“ (VIDEO)

Novosti onlajn

17. 06. 2021. u 19:40

MISLIM da vreme radi za nas, da je došlo do neke ravnoteže moći, i da je tu neka šansa koju vidim u perspektivi. Međutim, mi moramo da se bavimo sobom. Narod kaže 'Bog visoko, Rusija daleko', odnosno uzdanja u druge nema.

БОГ ВИСОКО, РУСИЈА ДАЛЕКО: Мишо Вујовић и Ратко Булатовић у „Српском свијету“ (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

- Ovde mora da se napravi reforma obrazovanja, da se ojača porodica, da se vrati vojni rok. A ako mi ne izgradimo novu svest, neki svoj novi svet, nema nam perpektive. Bićemo ista supstanca, pod istim imenima i prezimenima, ali nećemo biti isti narod - rekao je Mišo Vujović, čuveni novinar, ratni reporter i publicista, za emisiju „Srpski sv(ij)et“, dajući „formulu“ kako da se narod vrati sa sebi.

U prvom delu Srpskog svijeta, gledaoci mogu da vide njegov autorski film „Uzdam se u istinu“ u kojoj govori Ratko Bulatović, pomoćnik načelnika Gradskog štaba civilne zaštite 1999. godine, o noći 29. aprila kada je srušena i zgrada Generalštaba, a on kao deo spasilačkog tima službe čudesno preživio ponovno bombardovanje, i tom prilikom ostao bez obe noge.

- Najjači utisak je na mene ostavilo rušenje zgrade Televizije u Aberdarevoj, i to je bio ponovljeni zločin protiv svih međunarodnih pravila rata. To su oni zvali 'humanitarne bombe', a oni su gađali spasilačke ekipe službi, hitne pomoći, vatrogasce... To je bio nasilni akt, koji mi danas ne možemo relativizovati nečijom odgovornošću. Nema pozitivnih efekata tog čina, na Kosovu ljudi i danas umiru od posledica osiromašenog uranijuma, a i vojnici KFOR- a - rekao je Mišo Vujović, naglašavajući da će neko morati da odgovara pred istorijskim sudovima.

- Ovo je film koji govori o snazi života. Kad god sam u 'minus fazi' setim se Ratka Bulatovića, i ovo što on radi je jedna vrsta misije, da svedoči o velikom zločinu nad malim narodom - govorio je o svojim drugim projektima vezanim za ediciju „Od zlata jabuka“, vezanim za neke bitne ljude, svedoke moderne srpske istorije, koje malo ko primećuje.

On je kao izvrstan poznavalac ratnih prilika devedesetih komentarisao i značaj nekih političkih poteza, i pozitivnih i negativnih:

- Da nije potpisan Dejton, pitanje je u kojim granicama bi danas imali Republiku Srpsku, upravo zbog tog hazarda nekih političkih struktura.

- Pipci Đukanovića su duboko u crnogorskom sistemu. I sama nezavisnost Crne Gore je posledica tih motiva da se privatizuje taj prostor i da neki kriminogeni faktori uživaju zaštitu sistema. Narod je pokraden na referendumu, i volja naroda da živi u zajednici sa Srbijom je pogažena. I Amerika i Rusija su imale suglasnost, kao i EU da Crna Gora bude samostalna. Ona je samostalna, ali ne znam od čega - rekao je gost Nacionalne televizije o situaciji u Crnoj Gori, nadalje ocenjujući sadašnje aktere političkog procesa u njoj.

- Mi smo narod koji nema autentičnu nacionalnu elitu. Mislim na ljude koji je superiorniji od mase, na akademije, na zajednice javne strukture koje su nosioci tuđih ideja i ideala. Srbija je od 1945. godine pod određenim vidom okupacije. Ovo što ste vi napravili sa Srpskim svetom je jedan pokušaj homogenizacije, ukrupnjavanja nacionalne misli i prostora, i to je pokušaj da nam ne nametnu neke kategorije koje pokušavaju da nam nametnu. Narod nad kojim je pokušan genocid u dva svetska rata, koji je rasparčan, pokušavaju da proglase genocidnim.

Pomenuo je raspravu u crnogorskom parlamentu o Srebrenici, napominjući da tu nije još rešeno pitanje ni zločina u Kučima iz 19. vijeka:

- Sada je Ratko Mladić ratni zločinac, a Naser Orić je harizmatični lider bosanskih muslimana iz Gornjeg Podrinja. Mi jedino unutrašnjim mehanizmima možemo da se odbranimo od laži, ali isto tako da osudimo nečasne pojave koje su učinjene u ime nacionalnog interesa. Svi imaju pravo da individualizuju odgovornost, jedino se Srbima nameće kolektivna krivica. 

- Luis Mekenzi, komandant KFOR-a je izjavio u doba Markala da bi davno rat u Bosni prestao kada bi Alija Izetbegović prestao da ubija sopstveni narod zarad Si- En- En - zaključio je sagovornik voditeljke Gordane Janićijević.

- Te noći nešto pre 23 časa je pao Avalski toranj, simbol Beograda, i to je bila najjača eksplozija u Beogradu koja se čula. To je bila najveća zgrada u ono vreme u Evropi, i jedna od najvećih u svetu, visoka preko 200 metara i teška preko 4000 tona. Možete zamisliti kakve su jačine morale biti bombe da se jedna takva jaka i čvrsta građevina srušila. Te noći su nemilosrdno gađali, i ona je bila najteža ne samo za Beograd već i za celu Srbiju. Iste noći su granatirali zgradu SUP-a i zgradu Generalštaba, u čijoj se blizini nalazi Klinički centar - rekao je Ratko Bulatović, pomoćnik načelnika Gradskog štaba civilne zaštite 1999. godine.

O izveštavanju te noći, kada je ostao bez obe noge, i čudesno preživio, nakon duboke kome i operacija, prisetio se:

- Osim nemačke i kineske televizije, onaj stravični snimak sa lica mesta koji je mnogo puta prikazivan na domaćim televizijama, preuzela je u to vreme i televizija Si En En, emitovana uz neku moju izjavu.

Podsetio je na reči glavnokomandujućeg NATO Vesli Klarka „Srbiju ću vratiti u kameno doba“

- Zamilite kad se premijer Crne Gore hvali kako je prevario svoje građane i uvukao ih u NATO zaradi svojih interesa. To je najstrašnija izjava koju sam čuo od nekog premijera, tada od Duška Markovića - komentarisao je gost Nacionalne televizije pitanje kako se osećao nakon što je Crna Gora u kojoj je rođen ušla u NATO savez.

Iskazao je veru da će sve to dobiti novi smisao jednog dana, i da će istina izaći na videlo:

- Kada se promene neki planetarni odnosi na globalnom nivou, kada dođu neki mladi ljudi, i vide da su Klinton, Bler, Solana, Olbrajtova i drugi izvršili jedan stravičan zločin, da su jednu državu razorili i uništili joj privredu, infrastrukturu, crkve, škole, manastire, privatne kuće i drugo, tada će se na ovo gledati drugačije.

- Te 1999. godine, kada sam ranjen i kada sam se probudio u Urgentnom centru, kada sam se probudio u šok-sobi, prvo koga sam ugledao je bio doktor Bojić - na kraju se Ratko Bulatović zahvaio doktoru Bojiću koji je pomagao mnogima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije