KRIVOKAPIĆ SE OBRATIO GRAĐANIMA: Pokrenuću dijalog sa predstavnicima parlamentarne većine

Novosti online

17. 06. 2021. u 15:31

PREDSEDNIK Vlade, prof. dr Zdravko Krivokapić obratio se građanima Crne Gore.

КРИВОКАПИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: Покренућу дијалог са представницима парламентарне већине

Foto: RTS printskrin

Njegovo obraćanje prenosimo u celosti:

Otkako sam postao mandatar, pa i pre toga, a naročito u poslednje vreme, prigovarano mi je sve: da izdajem narod, da izdajem Crkvu, da prodajem, da lažem, da trgujem sa izbornom pobedom, pa čak i da švercujem cigarete - rekao je Zdravko Krivokapić tokom obraćanja u Skupštini Crne Gore.

Slušao sam i slušam uvrede, najličnije uvrede, osuđivan sam i osuđen što sam prvi premijer na kom se uči demokratija, a koji, kao i svi mi zajedno, i sam uči demokratiju, što volim svoj narod i celu Crnu Goru. Prihvatio sam to, prihvatio sam da trpim, ali priznajem, nisam se nadao da ovo može ići toliko daleko i biti toliko lično. I ja sam čovjek, ako mi se i to uopšte danas priznaje, a čovjek, pa bio on i premijer, ima granice trpljenja.

Borio sam se i borim za promenu sistema, za borbu i van partija, koja je van partija i otpočela, pobedu građana Crne Gore shvatio sam, pa prihvatio kao nepristajanje na ucene, pa ni ja nisam pristao na ucene. Po cenu bilo koje funkcije nikada neću prihvatiti da stvaramo društvo u kom samo partijama pripada ono narodno, ono državno, u kom je opet partijski apetit najčešće primarni motiv. Takvu pobjedu nisam želio jer to i nije pobjeda.

Zbog takvog puta opet sam uslovljavan, opet mi prijete gubitkom povjerenja, a narodu produbljivanjem tenzija. Opet sam okrivljen za neposlušnost onima koji smatraju da treba da upravljaju mojom glavom i mojim odlukama samo zato što sam premijer koji ne prihvata ucene. Teško je biti dete demokratije, njegovo prvorođenče, glas njegovog vapaja, a ovde mislim na sve nosioce današnje vlasti, teško je biti prvi, sijati po rođenju, znati sve, a tek učiti, kako se postaje narodu dostupan nakon trideset godina apsolutne nedostupnosti. Uprkos svemu – uspećemo.

Ko smo mi da urušavamo istorijsku pobedu? Ovo nije pobeda nas koji smo trenutno na vlasti, ovo je pobeda van vlasti i van institucija, ovo je pobeda naroda i istine. Ovaj proces nije savršen, ali zar može biti savršena tranzicija nakon tri decenije totalne uzurpacije. Ova Vlada i ja osuđeni smo od delova parlamentarne većine čak i pre nego što smo stupili na dužnost. Raditi u takvim okolnostima konstantne destabilizacije i destrukcije, pa kad se tome dodaju najnezamislivije opstukcije bivšeg režima, gotovo je nemoguće. Ova Vlada, nažalost, ima dvije opozicije. Uprkos svemu – uspjećemo.

Dok god sam premijer Crne Gore govoriću samo istinu, govoriću vam iz srca čoveka koga bole neistine, koji ne prihvata ucjene i nepravdu, pobuniću se na svaki pomen i pokušaj urušavanja vaše pobjede, govoriću u ime borbe zbog koje sam u zalog dao sve.

Ovo što se dešava poslednjih dana samo je finale onoga što se, otkako je formirana Vlada, pripremalo i sistematično gradilo, a to je pokušaj urušavanja i diskreditacije prve demokratske Vlade u istoriji Crne Gore, Vlade bez DPS-a. Nije to slučajnost, već uigran i dobro pripreman scenario. Uprkos svemu – uspjećemo.

Moramo svi zajedno uložiti maksimalne napore u cilju stabilizacije političkih prilika. U ovom trenutku to je naša najsvetija dužnost i obaveza pred vama, građanima, jer je to jedina mera odgovorne, mudre i zrele državne politike. U tom cilju, kako sam i planirao, u najskorijem roku, pokrenuću dijalog sa svim predstavnicima parlamentarne većine.

Zato vas pozivam da verujete u zajedničku veličanstvenu izbornu pobedu 30. avgusta, a ja ću do kraja ostati na braniku zaštite interesa svih građana Crne Gore, makar me i tri puta gore osuđivali i neću nikada pristati na ucene kojima se od mene traži da za cenu mog ostanka na čelu Vlade izdam zakletvu koju sam, u trenutku mog imenovanja, vama najličnije dao - poručio je Krivokapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)