PODGORIČANIN RUKOVODI KAVČANIMA ŠIROM EVROPE? Evo šta piše u spisima istražitelja iz Slovenije

Novosti online

31. 05. 2021. u 13:25

KAVAČKI klan imao je kriminalne ćelije u više država Evrope, a njima je koordinisao Podgoričanin Milan Vujotić (39) zvani Lavitese piše u spisima policije Slovenije.

ПОДГОРИЧАНИН РУКОВОДИ КАВЧАНИМА ШИРОМ ЕВРОПЕ? Ево шта пише у списима истражитеља из Словеније

Foto Privatna arhiva

Kokain koji je po njegovom nalogu i njegovim kanalima stizao u tu državu imao je na pakovanjima utisnut srpski grb 4S, piše u spisima tamošnje policije u koje su "Vijesti" imale uvid.

Milan Vujotić- Lavitese, bio je glavni dobavljač kokaina u kriminalnoj grupi koju je vodio Filip Vizić (Drug 10No), ali mu je kokain dostavljao u određeno vreme, a ne stalno.

- To znači da je Vujotić povremeno dobijao veliku pošiljku kokaina u Holandiji. Filip vzić je potom, preko svojih hijerarhijski podređenih članova, ekspeditivno prebacio ovaj kokain u u Sloveniju, Srbiju i delimično u Španiju i preprodao ga kupcima. U periodu kada je Milan Vujotić primio pošiljku kokaina, prevozi su vršeni u količinama do 42 kilograma odjednom. Naime, 42 kilograma je količina koja je mogla stati u prilagođeni skriveni prostor kreveta kamiona. U nekim slučajevima vozila su dva kamiona istovremeno, što znači da su prebacivali oko 80 kilograma nedeljno- piše u policijskoj dokumentaciji.

4S Na Vujotićevom kokainu

Pojašnjeno je da je u većini slučajeva kokain predatu Sloveniji, gde ga je preuzeo Drejc Kovač- Hajro.

-Malo kokaina je dovezeno u Srbiju i Španiju. Posebnost kokaina u vlasništvu Milana Vujotića- Lavitesea, bilo je to što je imao utisnut logotip srpskog grba 4S- objašnjava se u dokumentima iz istrage.
Istražitelji su utvrdili da je, kada je Vujotiću pala pošiljka kokain, kriminalna grupa kupovala drogu od dobavljača kog ima je nabavio Luka Arapović- Dal, ali da su tada isporuke bile mnogo manje od pet kilograma po turi. 
-Kada je Vujotić ponovo dobio pošiljku kokaina, koakin je opet transportovan i kupovan od njega. Ovaj način prikazuje komunikacija Filipa Vrzića i Darka Nevzatovića - Caspea od 16. maja 2020. i 15. juna 2020. Tih dana Vrzić je obavestio Vevzatovića da je Vujotić primio pošiljku kokaina pošiljku kokaina u Holandiji i da će biti potrebno prevesti puno kokaina. Iz neutvrđenih razloga, pošiljka kokaina i posledično transporti nisu izvršeni- piše u spisima.

Slovenci u prijavi o ratu kavčana i škaljaraca

Milan Vujotić- Lavitese visokorangirani član kavačkog klana, za kojeg se zna da je u sukobu sa škaljarskim klanom, među kojima se trenutno vodi krvavi rat, piše u prijavi.

Slovenački policajci objašnjavaju da je do 2014. godine u Kotoru bila jedna kriminalna skupina, ali da je te godine u Valensiji nestalo 200 kilograma kokaina, što je dovelo do spora spora koji je grupu podelio na dva dela. 
-Tokom šestogodišnjeg rata, mkoji se finansirao novcem koji je dobijen od prodaje droge, pripadnici kriminalnih bandi koriste eksplozive, bombe pa čak i snajpere da ubijaju protivnike- piše u spisima.
Slovenci navode da je, prem aprikupljenim informacijama, vođa škaljarskog klana Jovan Jovica Vukotić, ali da su pripadnici klana u sporu sa grupom Darka Šarića. 
- Neki kao pravog vođu pominju Jovanovog brata Igora i Vladana Radomana. U januaru 2020. godine u Grčkoj su likvidirani Igor Dedović i Steva Stamatović, koji su bili među vodećim članovima- piše u spisima slovenačke policije.

Dva klana u Španiji

Pojašnjeno je da je kriminalna grupa koju su predvodili Vrzić i Kleman Kadivec, za Milana Vujotića osim prevoza kokaina nadzirala i sređivala i prevoz nelegalnih miliona u kešu.

- Tako su u 2019. godini izvršena 4 transporta novca. Prvi prevoz u iznosu od 1,4 miliona evra izvršio je Mario Budimir zvani JSK, u danima oko 16. januara 2019. godine. On je novac prevezao od Španije do Slovenije, a iz Slovenije u Beograd novac je preneo Nevzatović. Drugi prevoz, oko 6. februara2019. godine, izvršio je Mario Budimir, u iznosu od takođe 1,4 miliona evra, na relaciji Španija- Beograd. Treći transport novca, u iznosu od 1,4 miliona evra, izvršio je Nevzatović, u danima oko 8,aprila 2019. godine, na relaciji Barselona- Beograd. Istog dana i Mario Budimi je iz Španije u Beograd prene 1,4  miliona evra. Gotovina prevezena iz Španije u Srbiju potiče od dve kriminalne grupekoje su delovale pod pokroviteljstvom Vujotića na području Španije- Zaključuju istražitelji iz Slovenije.

Oni objašnjavaju da prevoz novca od te dve kriminalne grupe, koje na području Španije deluju pod pokroviteljstvom Vujotića, pokazuju da je taj Podgoričani, odnosno kavački klan, širom Evrope uspostavio mrežu kriminalnig grupa: 

- Koje su delovale pod pokroviteljstvom kavačkog klana i bavile se ilegalnom prodajom droga. Jedno takvo udruženje je i udruženje koje su osnovali Filip Vrzić i Kelenam Kadivec- piše u spisima iz istrage.

Oni objašnjavaju i da je Vujotić član međunarodne kriminalne grupe poznate kao kavački klan neutvrđenog datuma 2018. godine, dozvolio Filipu Vrziću da u Sloveniji osnuje ćeliju u okviru većeg međunarodnog kriminalnog okruženja.

- Tokom perioda delovanja tog kriminalnog klana, na čelu sa Filipom Vrzićem i Kelemanom Kadivecom, dobavljao im je kokain u Holandiji, a u neutvrđenom delu učestvovao je u nezakonitoj materijalnoj dobiti, koju je ova ćelija klana dobila prodajom droge. Naredio je prevoz novca stečenog kriminalnim aktivnostima, makar iz Španije u Srbiju- piše u spisima iz istrage.

Obezbedili svedoka

Istražitelji iz Slovenije obezbedili su svedoka saradnika u pospupku pokrenutom protiv međunarodne kriminalne grupe, koja je delovala kao Slovenačka ćelija kavačkog kriminalnog klana.

Na više od 420 stranica krivične prijave jasno je navedeno da je taj osumnjičeni ispričao dobar deo informacija koje su kasnije potvrđene merama tajnog nadzora, praćenjem, prepoznavanjem, ulogom prikrivenih islednika, kontrolisanim pošiljkama droge i oduzetim stvarima. 

Piše i da je Vujotić kao član tog kriminalnog društva, identifikovan na osnovu izjave svedoka, a "identitet su potvrdile strane službe bezbednosti", piše u prijavi.

Njegovu fotografiju inspektori su pronašli i u telefonima Darka Nevzatovića, kojem je poslao Luka Arapović sa nadimkom DAL.

Istražitelji su utvrdili da je Vujotićevu fotografiju Arapoviću poslao Filip Vrzić, kako bi mu ovaj preko svojih veza u kompaniji "Cetis Celje" izgradio falsifikovani pasoš, za šta je od Vrzića dobio 5.000 evra u gotovini.

Lavitezea poznali u "Putu osvete"

Članovi slovenačke ćelijekavačkog kriminalnog klana pre par meseci pričali su o dokumentarnoj seriji "Put osvete", emitovanoj na "TV Vijesti", jer su videli da se na njoj pominje muškarac koji im je na aplikaciji "Skaj" pod nadimkom LAvitese.

- Darko Nezvatović i Lika Arapović, razgovarali su o Milanu Vujotiću i izradi pasoša za njega 21. januara. 2021. godine, tokom razgovora o snabdevanju heroinom. Nevzatović i Arapović započeli su komunikaciju o seriji "Put osvete". To je dokumentarna serija koja opisuje krvavi rat između kavačkog i škaljarskog klana. Serija je dostupna na Jutjubu.

Nevzatović je objasnio Arapoviću da su Filip Vrzić i Klemen Kadivec - Tom Ford, članovi kavačkog klana. Nevzatović je objasnio da je u emisiji prikazana fotografija muškarca koji je korisnik Skaj aplikacije, nadimka Lavitese, za kojeg je Luka Arpaović sredio krivotvoreni pasoš i koji je za tu uslugu dobio dobru naknadu. U emisiji je primetio da je na početku sukoba između klanova kavačkog i škaljarskog, bomba postavljena tik ispod automobila korisnika sa Skaj nadimkom Lavitese. Taj isti čovek je prijatelj Filipa Vrzića- piše u spisima slovenačke policije. 

Iz dokaza prikupljenih merama tajnog nadzora vidi se da je Arapović tada rekao Nevzatoviću da se seća događaja, naglasivši da je to bilo još u vreme kad su policajci još uvek "radili".

U spisima se pojašnjavada misle na policijske službenike PMP Gruškovje, koji su uhapšeni 8.februara 2020. godine.jer su za novac unosili lažne ulazne i izlazne žigove u pasoše državljana trećih zemalja, i tako ima omogućili kontinuirani boravak na području Evropske unije, izvan zakonski dozvoljenog vremena. Iz njihovog tada snimljenog razgovora proizilazi da je Arapović rekao Nevzatoviću da lično ne zna čoveka sa nadimkom Lavitese, ali da je nekoliko puta, posredno, preko Vrzića, dobijao njegove poruke- da sređuje ulazne/ izlazne pečate na pasošima osoba povezanih sa Vujotićem. 

(Vijesti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri