SMEŠTAJ I ZA 10 EVRA: Turistička ponuda Crne Gore predstavljena u Novom Sadu

S. Bajić - I. D. Stojadinović

27. 05. 2021. u 09:23

PREDSTAVNICI Turističke organizacije Crne Gore uz podršku svoje ambasade u Srbiji i Turističke organizacije Vojvodine i Novog Sada, u vojvođanskoj prestonici predočili su mnogobrojne pogodnosti koje će u nastupajućoj, letnjoj sezoni, dočekati goste iz regiona.

СМЕШТАЈ И ЗА 10 ЕВРА: Туристичка понуда Црне Горе представљена у Новом Саду

D. Milovanović

Po rečima Maje Liješević, direktorke Turističke organizacije Budva, veliki je interes Novosađana za letovanje na Crnogorskom primorju pa su tamnošnji ugostitelji pripremili atraktivne ponude, posebno kada je reč o cenama i popustima u trenutnoj situaciji pandemije kovida 19.

- Verujemo da nikad nije bilo povoljnije niti atraktivnije letovati u Crnoj Gori i željno očekujemo goste i prijatelje iz Srbije i Novog Sada - kaže Liješevićeva.

Njena koleginica, Iva Bajković, potvrdila je da su pripreme za sezonu uveliko u toku, do crnogorske obale stigli su turisti iz Ukrajine i Belorusije, ali je, kako tvrdi, glavni cilj, dolazak gostiju iz Srbije.

Foto Arhiva Novosti

Jakov Milatović

- U privatnom smeštaju, ležaj po osobi je 10 evra, dok je u hotelima od tri, četiri i pet zvezdica, 25, 32 i 60 evra. Deca do 12 godina imaju besplatan smeštaj, a mladi do 18 godina posebne povoljnosti. Prošle godine bilo je 200.000 gostiju iz Srbije, a 2019. više od 900.000, što je više od dva miliona noćenja - kazala je Bajkovićeva.

Po njenim rečima, ukinute su naplate za ulaz na plaže, a na većini plaža, koje su posebno pripremljene, suncobrani i ležaljke su besplatni. Ipak, imaće i onih na kojima će iznajmljivanje suncobrana koštati između pet i 10 evra.

- Za ulaz u Crnu Goru nisu potrebni nikakvi testovi niti potvrde, a ako neko želi, pi-si-ar test je besplatan i dovoljno je javiti se dan ranije u Dom zdravlja u Budvi. Zabrane okupljanja su ukinute ali su na snazi ostale mere držanja distance i nošenja maske u zatvorenom prostoru. Muzika i provod u plažnim barovima su do 22 časa i do ponoći - objašnjava Bajkovićeva.

Ljiljana Čukić, iz Turističke organizacije Crne Gore naglašava da je njihova kampanja za sezonu počela u Srbiji i Novom Sadu sa željom da se posle jednogodišnje pauze nastavi druženje prijatelja.

Foto: N. Fifić

- Svi ste dobrodošli kao gosti, ne kao turisti, na bezbednu destinaciju na globalnom nivou. U slučaju da se neko zarazi virusom korona, Crna Gora će snositi troškove bolničkog lečenja - rekla je Čukićeva.

I dok je crnogorska Turistička organizacija u Novom Sadu promovisala predstojeću letnju ponudu, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, posle prve sednice Koordinacionog tela za pripremu i praćenje turističke sezone, kazao je da Crna Gora nema pravo da ove godine izgubi letnju sezonu kao što je bio slučaj 2020.

- Došlo je do stabilizacije epidemiološke situacije. Trenutno je u Crnoj Gori oko 1.000 aktivnih slučajeva, a trend broja novoobolelih je i dalje opadajući. U tom smislu u Crnoj Gori danas je bolja "slika" nego pre nekoliko meseci i mnogo bolja u odnosu na naše glavne turističke konkurente. A, taj podatak je važan kada gosti biraju gde će da putuju. Osim toga, do sada, u Crnoj Gori je vakcinisano oko 25 odsto odraslih - rekao je Milatović.

Foto: P. Milošević

Koordinaciono telo za pripremu i praćenje turističke sezone juče je održalo svoju prvu sednicu, a osim Milatovića, koji je na čelu tog tela, članovi su predstavnici državnih institucija, gradonačelnici i predsednici opština, predsednik Privredne komore, direktori Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Uprave za inspekcijske poslove, avio-kompanije "To Montenegro", nacionalnih parkova Crne Gore, "Morskog dobra", Crnogorskog turističkog udruženja, Udruženja turističkih agencija, kao i vršilac dužnosti izvršnog direktora Aerodroma.

Foto: N. Fifić

NEIZVESNOST OKO SVETOG STEFANA

IAKO na pragu turističke sezone, još je neizvesno da li će hotelski gigant "Aman" koji godinama upravlja Svetim Stefanom i vilom "Miločer" ove sezone otvoriti svoja vrata. Upitno je i da li će uopšte ostati u Crnoj Gori. Još se čeka zvaničan odgovor predstavnika Vlade i višedecenijskog zakupca kompanije "Adriatik propertis". Budućnost hotela na svetski poznatom ostrvu interesuje i više stotina zaposlenih u kompaniji "Sveti Stefan hoteli" koji su u većinskom vlasništvu države. Proteklih dana u javnost su dospele nezvanične informacije da je zakupac, navodno, najavio da će ovog leta Sveti Stefan biti zatvoren, ali i da postoji mogućnost da "Aman" napusti Crnu Goru. Te informacije dosad niko zvanično nije ni demantovao, ni potvrdio.

UPOLA JEFTINIJI ZAKUPI PLAŽA

BLAŽO Radunović, predsednik Upravnog odbora preduzeća za upravljanje morskim dobrom, potvrdio je da su plaže spremne da prime goste iz Srbije i regiona.

- Cenovna politika je formirana u saradnji sa Vladom Crne Gore koja je odobrila olakšice od 50 odsto za zakupce plaža i samim tim će oni postaviti niže cene nego prethodnih godina - rekao je Radunović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)