ТРИ АДУТА У ИСХРАНИ ТИНЕЈЏЕРА: Упозорење стручњака - Протеини, калцијум и гвожђе су неопходни (ЈЕЛОВНИК)
ИСХРАНА тинејџера за многе родитеље представља велико оптерећење, јер њихово дете не воли класична и здрава јела, већ радије бира брзу, нездраву, масну, слану и индустријски прерађену храну.
Фото Shutterstock
Овакав став детета требало би мењати, јер навике које усвоји у тинејџерском добу могу да одреде његово здравље за цео живот.
Нутриционисти истичу да је веома важно да се у овој животној фази тинејџери здраво хране, јер се тада највише физички развијају, а истовремено расте и њихов емоционални и интелектуални потенцијал. Трпеза за тинејџере, угрубо говорећи, требало би да је богата целовитим житарицама, воћем, поврћем, млечним производима, пасуљем, јајима, рибом, орасима и месом.
Лекари истичу да су за период када се дечаци и девојчице трансформишу у младиће и девојке посебно важан унос протеина, а од минерала гвожђа и калцијума. Протеини су битни за изградњу мишића и органа. Сваки тинејџер дневно би требало да једе око 150 г хране богате протеинима - месо, рибу и јаја.
Фото Shutterstock
Калцијум је битан због интензивног раста и развоја у тинејџерском добу, а најбоље је да га уноси кроз јогурт, млеко, кефир, разне младе сиреве, по могућности оне који нису претерано масни.
С обзиром на то да дечаци удвостручују мишићну масу у периоду између 10. и 17. године, неопходно је да уносе довољно гвожђа који би подржао њихов раст. Девојкама је гвожђе потребно и за раст и да надокнади крв коју изгубе током менструације. Добри извори гвожђа укључују немасну јунетину/говедину, житарице и интегрални хлеб, пасуљ, грашак и наравно - спанаћ.
Ево како би могао да изгледа јеловник тинејџера током школске недеље:
Илустрација / Фото Shutterstock
Понедељак
Доручак: два барена јаја, две кришке интегралног хлеба и салата од свеже рендане или конзервиране цвекле
Ужина: јабука или банана
Ручак: пуњене паприке, салата од свежег купуса
Вечера: пита са сиром
Фото: Shutterstock
Уторак
Доручак: палента са младим сиром
Ужина: две мандарине
Ручак: риба са бареним кромпиром
Вечера: барени кукуруз шећерац са мало павлаке и печенице
Foto: Jutjub/Printskrin
Среда
Доручак: кајгана до два јаја, свежа црвена паприка, две кришке интегралног хлеба
Ужина: поморанџа
Ручак: јунећи гулаш, пире кромпир, салата од свежег купуса
Вечера: мусли са јогуртом
Foto: Jutjub/Printskrin/ Mama Buba
Четвртак
Доручак: овсена каша са јогуртом, бананом и бадемима
Ужина: домаћи воћни јогурт са смрзнутим малинама
Ручак: тиквице пуњене јунећим месом, салата од киселог купуса
Вечера: пилећа крилца на жару са мешаном салатаом о купуса шаргарепе и цвекле
Фото: Shutterstock
Петак
Доручак: корнфлекс са јогуртом
Ужина: компот од сувих шљива и јабука
Ручак: интегрална тестенина са млевеним месом
Вечера: пита са сиром и спанаћем
ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ ВУЧИЋА: За годину и по дана суочићемо се са великим ратом, нико више не жели да слуша другу страну
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас, на форуму "ГЛОБСЕЦ БЕЛТАЛКС: Београдски економски разговори", да више нема рационалности у међународној политици и да се ускоро спрема велики сукоб.
09. 12. 2025. у 20:57
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)