ЗДРАВИЈЕ ЈЕ ПРИПРЕМЉЕНО НА ПАРИ: Храна "на кашику" непроценљива за здравље (ЈЕЛОВНИК)
ЗА многе је здрава исхрана она која се једе на кашику. С тога не чуди што су многа традиционална јела управо таква.
Међутим, чињеница је да се одређене хранљиве материје, пре свега у поврћу, "убијау" кувањем. Ипак, стручњаци за исхрану наглашавају да термичка обрада хране има своје добре стране, јер се кувањем ослобађају биофлавоноиди, материје чија је искористљивост у свежем поврћу свега 15 одсто. Али, када је о избору термичке обраде реч, истиче се да је најбоље кување на пари.
Иначе, најзначајнији биофлавоноиди су каротеноиди. У јестивим намирницама налази се око 50 каротеноида, а најпознатији је бета-каротен. Међутим, од подједнаког значаја су и ликопен, лутеин и зеаксантин. Свака термичка или механичка обрада омогућиће да се ове материје ослободе из поврћа, а сецкање, сједињавање и кување повећавају њихову биоискористљивост.
Приликом класичног кувања многе хранљиве материје задржавају се у води, и на тај начин се смањује њихов садржај у намирници, док се кувањем на пари то не дешава.
Кувањем на пари поврће се излаже краткотрајној високој температури и углавном је довољно седам-осам минута за његову припрему. Због кратког времена обраде у поврћу могу да се очувају и осетљиви витамини.
С друге стране погрешан начин припреме поврћа умногоме умањује искористљивост вредних материја присутних у намирници. Претерано додавање масноћа, соли, поховање, додавање брашна и презли, и врло квалитетне намирнице претвара у храну која штети здрављу.
Ево како би могао да изгледа јеловник од намирница куваних на пари:
Понедељак
Доручак: кашичица меда, чаша воде, овсена каша са сувим воћем и орашастим плодовима
Ручак: броколи, кромпир и риба кувани на пари и зачињени по укусу без много уља
Вечера: интегрални пиринач са шампињонима и поврћем куваним на пари
Уторак
Доручак: два барена јаја, две мање кришке интегралног хлеба и шаргарепа кувана на пари
Ручак: барена јунетина са кељом на пари
Вечера: салата од интегралних макарона, туњевине, зачињена ситно исецканим црним луком скуваним на пари
Среда
Доручак: овсена каша са кокосовим пахуљицама и бананом
Ручак: мешавина ситно исецканог поврћа скувана на пари и месо по избору
Вечера: палента са сиром
Четвртак
Доручак: кифла са домаћом рибљом паштетом и шоља кефира
Ручак: карфиол и броколи кувани на пари са комадићима пилећег филеа, зачињено по укусу
Вечера: намаз од авокада, две кришке интегралног хлеба
Петак
Доручак: интегрални хлеб, ајвар и парче младог сира
Ручак: риба и салата од цвекле све кувано на пари
Вечера: кромпир са блитвом куваном на пари
Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност
Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.
10. 05. 2024. у 16:45
ВЕЋ ОД 380 ЕВРА: Ево како да посетите ову егзотичну дестинацију за мало пара и то на 8, 11 или 12 дана авионом
МЕСТО где пустињски пејзажи оживљавају авантуристички дух, а Средоземно море позива на потпуно опуштање.
13. 05. 2024. у 11:46
АКО НЕКОМ ПОЗАЈМИТЕ ОВУ КЊИГУ, НЕ ОЧЕКУЈТЕ ДА ВАМ ЈЕ ВРАТИ!
Спремите се за путовање кроз тамни подземни свет за који до сада нисте знали.
09. 05. 2024. у 11:33
Коментари (0)