КАД ЛОМИ ПРЕХЛАДА, ЈЕДИТЕ БАРЕНО ПОВРЋЕ: У борби против вируса и бактерија ова храна је одличан савезник (ЈЕЛОВНИК)
КАДА ломи прехлада, јави се бол у мишићима и грлу и повишена телесна температура најбитније је да се уноси довољно течности у виду чајева и топле пилеће супе. Међутим, не би требало да се занемаре ни остале хранљиве материје, јер ако се уносе у потребној мери могу да убрзају опоравак.
Фото: Shutterstock
Дакле, када сте прехлађени правилан одабир намирница у великој мери може да вас подигне на ноге, а при томе да делују умирујуће на бол и гребање у грлу.
Банана, печена јабука и кувана шаргарепа су добар избор док лежите у кревету, јер је то "мекана" храна која се лако гута и тако повољно делује на слузокожу упаљеног ждрела и изморен организам.
Лимунада заслађена медом је, такође, одличан савезник код овог здравственог проблема јер обилује хранљивим материјама, а може да замени пастиле, које смањују упалу и ублажавају болове у грлу.
За обилнији оброк препорука је кајгана, јер су јаја богата протеинима и могу помоћи исцрпљеном организму. Интегралне пасте са благим преливом, без састојака који могу да надраже грло, такође су погодне за гутање и препоручују се у случају упале грла за главни оброк.
Ово је пример петодневног јеловника:
Фото Shutterstock
Понедељак
Доручак: овсена каша са топлим млеком, бананом и медом
Ужина: печена јабука
Ручак: тестенина са преливом од туњевине
Вечера: пилећа супа и барени кромпир са месом по избору
Фото Shutterstock
Уторак
Доручак: кајгана са пиреом од куване шаргарепе, кришка хлеба
Ужина: банана
Ручак: пилећа супа, гриловани пилећи филе са бареним кромпиром
Вечера: тестенина са преливом по жељи али без јаких зачина
Фото: Free Images Pixabay
Среда
Доручак: овсена каша са топлим млеком, бананом и медом
Ужина: печена јабука
Ручак: боранија са пилећим месом, кришка хлеба
Вечера: 150г младог сира, две куване шаргарепе и кувани кромпир
Фото: Free Images Pixabay
Четвртак
Доручак: кајгана и две кашике ајвара, кришка хлеба
Ужина: кувана шаргарепа
Ручак: тањир пилеће супе, месо и салата по избору
Вечера: пилетина на жару са бареним поврћем, кришка хлеба
Фото: Free Images Pixabay
Петак
Доручак: овсена каша са топлим млеком, бананом и медом
Ужина: печена јабука
Ручак: сладак купус са пилећим месом, кришка хлеба
Вечера: пилећа супа и парче гибанице
Препоручујемо
КИСЕЛИ КУПУС, КРАСТАВЧИЋИ ИЛИ КАРФИОЛ: Која ферментисана храна има највише витамина
02. 01. 2024. у 20:30
"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку
ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.
07. 12. 2025. у 13:36
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)