РЕКРЕАЦИЈА УВЕК, ИНТЕНЗИВНИ ТРЕНИНЗИ - НИКАД: Упозорење стручњака, посебно важно за старије

И. Ковачић

07. 06. 2023. у 10:50

ФИЗИЧКА активност је услов за очување доброг здравља, међутим, све се чешће дешава да људи заборављају златно правило - умереност у свему, па и у рекреативним активностима, а посебно забрињава чињеница да се предају озбиљним тренинзима иако су у одмаклој животној доби.

РЕКРЕАЦИЈА УВЕК, ИНТЕНЗИВНИ ТРЕНИНЗИ - НИКАД: Упозорење стручњака, посебно важно за старије

Фото Shutterstock

У интервјуу за "Новости" професор др Синиша Павловић, кардиолог Универзитетског клиничког центра Србије, каже да је бављење рекреацијом пожељно увек и у свим животним добима, али интензивно - никада:

- Данас је популарно да се трче маратони. Међутим, као што је великом броју људи познато, маратонска трка се трчи као трка сећања на подвиг Филипидеса, грчког гласника, који је после претрчане деонице од 42.195 метара - преминуо. Али људи то занемарују. У ствари, аргумент присталица ове форме испитивања граница спремности на тест издржљивости је да је у питању легенда.

* Ипак, помама за трчањем није дошла из Старе Грчке, већ из Америке.

- Да, истина је. Трчање је у Америци постало врло популарно после објављивања књиге Џејмса Фикса "Комплетна књига о трчању". Сви су почели да трче, јер је: "трчање здравље". Фикс је у књизи описао себе у својој 35 години живота као страственог пушача који је имао око 100 кг када је, после другог развода брака, а десет година пре објављивања књиге, почео редовно да трчи. После неког времена оставио је дуван и изгубио трећину телесне масе. Књига је месецима била најбоље продавано штиво у Америци, у милионским копијама. Једним делом је ова помама искоришћена и као део приче и сценарија у филму Форест Гамп, а они који су филм гледали, сетиће се тога.

* Да ли је трчање здравље или само актуелна "помама"?

- Жељу за здрављем у Америци можете да посматрате и кроз призму изузетно скупих медицинских услуга, па се некада поставља избор између тога да школујеш децу на универзитету, или да платиш операцију премошћавања крвних судова срца. Свакако, поменути Фикс је поживео до педесет и друге године, када је током редовног трчања пао и умро од срчаног удара. Испоставило се да је имао болесна сва три крвна суда на срцу, да је срце било увећано, да је имао генетску предиспозицију за срчана обољења. Свакако, пошто је у питању изузетно популарна медијска личност, чија је смрт негирала све за шта се залагао, урађена је пажљива анализа свега везаног за тај догађај, а резултат је био да су се ставови о трчању ублажили. Препоручено је да се рекреативно бављење спортом заиста сведе у оквире рекреативног и та препорука стоји и данас.

FOTO: Arhiva novosti

проф.др Синиша Павловић

* Шта бисте рекли некоме ко се са педесет и више година "досети" да би било одлично да почне да трчи маратон?

- Право би му рекао да се сети Фикса и Филипидеса. Када је реч о асфалту као подлози на којој се трчи ова трка, требало би поставити питање колико су наше тетиве на систему за кретање спремене својом еластичношћу да прихвате оптерећење какво доноси трчање на дуге пруге. Уосталом сетите се зашто се једном приликом исплакао велики тенисер Роџер Федерер. Неспорно је да зна да игра тенис, неспорно је и да то може да ради на различитим подлогама, али је неспорно и да његове тетиве и мишићи не могу да подносе оптерећење које је врхунски тенис постављао пред њега. Дакле, онда је сасвим јасно зашто је за некога ко почиње да трчи са педесет година и стаза од пет километара велики изазов, а камоли полумаратон или маратон.

* Каква је ситуација са дизањем тегова, зашто се не саветује пумпање мишића у зрелим годинама?

- Када је реч о вежбама са тежинским оптерећењем, користећи терминологију спортских тренера често саветујемо пацијентима да уколико већ хоће да раде вежбе са теговима раде више на "дефиницији" мишића, а никако на мишићној маси. Али, оно што пракса показује да жеља за изгледом који се сматра пожељним "повуче" и превлада и да почне из прва опрезно, а потом све више да се ради на стицању мишићне масе.

Са пешачењем и пливањем нема грешке

* На основу којих параметара може да се одреди који је то умерен ниво оптерећења?

- Ми у медицини користимо тест физичким оптерећењем који се ради у сврху процене неке од функција организма, најчешће срца, плућа или и срца и плућа заједно. Овај тест има јасно дефинисане критеријуме како да проценимо капацитет пацијента, а да га при томе изложимо најмањем могућем ризику. Исто би требало применити у свакодневном животу. Дакле, што се тиче свакодневних и рекреативних вежби, најшире, али објективно и најнепрецизније можемо рећи да особа у рекреацији изложи себе напору до нивоа који јој прија. Зато лекари углавном препоручују пешачење и пливање јер је ту тешко претерати и погрешити.

* Шта је ту лоше што хоће мишићну масу?

- Зато што та жеља врло често покрене и корекција исхране са додацима протеинске исхране, па све до примене хормона и анаболика о чијој штетности наука има велики број доказа. Када пацијентима или чак и пријатељима у разговору скренете пажњу на то да је то штетно и да се "свашта" ставља у те препарате, сазнате да сви користе "поуздане" и "тестиране" препарате. Када се развију компликације, за које очигледно видите као лекар да нису могле настати спонтано, постоји додатни проблем да пацијент никада не жели да призна да је такве препарате узимао. Последице некада могу бити и трајне.

* Има примера где се потрошња калорија на тренингу под обавезно "залије" криглом пива и цигаретом.

- Наравно да је социјализација битан део здравља, али је упражњавање спорта већег интензитета коме следе конзумирање цигарета, у свим, па и овим новим електронским облицима свакако поништава ефекат претходно постигнутог тренингом. Немојте заборавити да многи и седну да поједу добар роштиљ, уз то пиво, да не буде "на празно".

Фото: Shutterstock

 

* Незаобилазна је чињеница да рекреативни спорт може да доведе до озбиљних и трајних повреда.

- Уколико се поштује неки умерени ниво оптерећења физичка активност може да буде само од користи. Међутим, они који се одлуче за мали фудбал, па га још практикују са млађим генерацијама требало би да знају да је велики ризик од повреда и преоптерећења. Кошарка исто. Такође, и повреде на скијању могу да буду тешке и са дуготрајним последицама. Поготово код времешних рекеративаца. Биолошки, процес старења носи са собом поред структурних промена грађе и промене хормонског статуса. Пракса потврђује да са хормонима у истој мери опада и критичност према себи, а гледано медицински, пацијенти најтеже прихватају промене у навикама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЈА САМ МОМЧЕ СА КОСОВА Милан Васић стигао на КиМ - поделио слике: Ово је моја душа (ФОТО)