LEPO KAO U HOTELU, PAŽNJA KAO KOD KUĆE: U Domu učenika "Patrijarh Pavle" životom i radom zadovoljni i srednjoškolci i kolektiv koji ovde radi

B. Borisavljević

16. 05. 2021. u 12:30

ZADOVOLjNI đaci i zaposleni, moto je kolektiva Doma učenika srednjih škola "Patrijarh Pavle".

ЛЕПО КАО У ХОТЕЛУ, ПАЖЊА КАО КОД КУЋЕ: У Дому ученика Патријарх Павле животом и радом задовољни и средњошколци и колектив који овде ради

Foto M. Anđela

U protekle tri godine je ovde urađeno više nego poslednje dve decenije. Osim restorana na kome im mogu pozavideti i najpoznatiji hoteli, fitnes-centra i bazena, koje mogu da koriste đaci, televizije, radija, novina, kafića, stanari su dobili teniski teren, koji krasi mural sa likom Novaka Đoković. Tu je i teren za košarku, letnjikovac, a uskoro i teretana na otvorenom. Zaposleni imaju mogućnost da idu besplatno na zimski i letnji odmor, a đaci sa slabim ocenama na "privatne" časove iz pojedinih predmeta.

Da se dobar glas daleko čuje, pokazuje i interesovanje učenika za boravak u ovoj ustanovi.

Tako je, prošle godine, njih 400 bilo "ispod crte".

U narednom periodu se planira sređivanje svih kupatila u sobama.

- Naši radnici, tokom zime, mogu besplatno da se odmaraju u Katićima, a tokom leta u Kotoru. Neki od njih možda nikada ne bi bili u mogućnosti da otpuju negde - kaže Saša Rokvić, direktor doma.

- Bratimljeni smo sa pomorskom školom u Kotoru, pa njihovi zaposleni dolaze kod nas. Za učenike, koji imaju slabe ocene iz matematike, srpskog jezika, bilogije i engleskog, iz sopstvenih sredstava plaćamo profesora koji im drži dodatne časove.

MESEČNA "KIRIJA" 5.300 DINARA

U DOMU su smeštena 642 učenika, a mesečna "kirija" i hrana koštaju 5.300 dinara. Đaci moraju biti u sobama do 22 časa. Kršenje pravila se toleriše dva puta, a potom sledi - iseljenje. Stanari su učenici 42 srednje škole i gimnazije, koji su školovanje nastavili u Beogradu. U slobodno vreme mogu se okušati u više od 20 sekcija.

- Devojčice su bolji đaci od dečaka, pa se tako dešavalo da muškarci sa slabijim prosekom dobiju mesto, a da one ostanu bez smeštaja - kaže Rokvić.

- Preuređenjem kancelarija u sobe, uspeli smo da smanjimo taj disbalans.

Tokom letnjeg raspusta, dom postaje "hostel", a svi termini su, uprkos koroni, već rezerevisani. "Kirija" koju zarade predstavlja dopunski izvor prihoda, zahvaljujući kojem se poboljšavaju uslovi boravka učenika. Prošle godine su preuređenjem prostora za vaspitače dobili pet šestokrevetnih soba, a oni su dobili zbornicu.

- Dolaze nam maloletna deca i imamo veliku odgovornost - kaže Saša Rokvić, direktor Doma.

- O njima se staram kao roditelj i trudim se da im u domu obezbedimo sve što je potrebno, kako ne bi izlazili van, lutali po gradu, ušli u loše društvo. Stalno razgovoram sa njima.

Foto M. Anđela

To su deca iz skromnih porodica, odlični đaci, koji nemaju velike zahteve. Recimo, da se stavi pica u meni, da dobiju šah, sto za stoni tenis..

NOVAK ĐOKOVIĆ ODUŠEVLjEN

MURAL sa svojim likom svečano je otkrio najbolji teniser sveta Novak Đoković. Prema rečima Rokvića, on je bio pun utisaka i prijatno se iznenadio sadržajima koji su na raspolaganju učenicima. Đoković je obišao stalnu izložbu fotografija u holu doma i mural patrijarha Pavla.

U znak uspomene na posetu, Rokvić je Novaku poklonio bistu patrijarha Pavla.

- Kada smo saopštili učenicima da će dom posetiti naš najbolji teniser, niko nije mogao da poveruje. Vrištali su od sreće i radosti. Poseta Novaka Đokovića je izuzetna čast za našu ustanovu. Nadamo se da će doći da odigra jedan meč na našem novom terenu - naveo je Rokvić.

Trpezarija, koja je izgledala kao radnička kantina, preuređena je u moderni restoran za mlade, čija slika krasi sajt poznate italijanske firme za nameštaj. Osim obedovanja, učenici mogu da se druže, gledaju televiziju. Kuhinja je potpuno obnovljena, kupljena nova oprema i uveden standard 22000, najviši za ispravnost i bezbednost hrane.

- Podrum je preuređen i izdat Fitnes-centru, koji plaća zakup i komunalne troškove, a zauzvrat naši đaci imaju besplatne termine za vežbanje - kaže Rokvić.

Stil Italijanska trpezarija, Foto M. Anđela

- Isto je i sa bazenom, gde se organizuje besplatna obuka neplivača, pošto ih je dosta među našim učenicima. Imaće i besplatnu školu tenisa i košarke na novootvorenim terenima. Novac od zakupa se ulaže u sređivanje.

Kako učenici ne bi provodili vreme po obližnjim kafićima, dobili su i moderan kafe klub, u kome po simboličnim cenama mogu da popiju kafu i sokove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri