I KONTEJNER POD VIDEO-NADZOROM: Žitelji Kamenogorske 12a na opštini Zvezdara odlučili da "obezbede" svoje posude za odlaganje smeća

M. S.

13. 05. 2021. u 07:52

KONTEJNER pod video-nadzorom - natpis je koji je privukao prolaznike kroz Kamengorsku ulicu na Zvezdari.

И КОНТЕЈНЕР ПОД ВИДЕО-НАДЗОРОМ: Житељи Каменогорске 12а на општини Звездара одлучили да обезбеде своје посуде за одлагање смећа

Foto Ž. Knežević

Posle "obezbeđenja" parkinga i drugih zajedničkih delova na koje se odlučuju mnogobrojni, stanari zgrade na broju 12a odlučili su se da zaštite i posudu za odlaganje smeća - od svih van njihove zgrade.

Zatrpani komšijskim smećem stanari zgrade na broju 12a ostali su bez prostora da odlože otpad iz svojh domaćinstava, pa su odlučili da upozorenjima tuđi otpad drže dalje od svog kontejnera.

Foto Ž. Knežević

Kako nam je rekla jedna od stanarki ove višespratnice, dva kontejnera bila su stalno puna smeća, zbog čega su se stalno obraćali "Gradskoj čistoći". Iscrpeli su sve mogućnosti, pa su pomislili da bi molba da "smeće ne bacaju stanari okolnih zgrada i prodavnice" mogla da im pomogne.

- Ne možete da zamislite šta su sve odlagali. Ubacivali su automobilske gume, granje, pa čak i ostatke košnica za pčele. Nismo imali gde da bacimo smeće - navodi jedna od stanarki zgrade u Kamenogorskoj 12a.

ISKUSTVA IZ NjEGOšEVE NA VRAČARU

PREMA objašnjenju nadženih u "Čistoći", trenutno se analizira iskustvo sa terena u Njegoševoj ulici kako bi se odlučilo da li će postati deo stalne "ponude":

- Kontejneri su postavljeni kao pilot-projekat koji se sprovodi kako bi se pre odluke o uvođenju nove tehnologije sakupljanja i odvoženja, uvideli realni učinci, nedostaci i prednosti. Kada bude završena analiza, odlučiće se o njegovoj široj primeni.

Kako objašnjavaju u JKP "Gradska čistoća", kontejnere za stambenu zgradu obezbedio je investitor, kao i prostor za njihovo postavljanje.

Foto Ž. Knežević

- Dužni smo da u skladu sa dinamikom, praznimo i održavamo ove kontejnere. Nismo nadležni da uređujemo međusobne odnose korisnika - navode u "Čistoći".

Ovaj problem dele mnogi stanari zgrada u blizni kafića, kojima se kontejneri pune smećem iz lokala. U okviru pilot-projekta, krajem 2019. godine stanari zgrade u Njegoševoj ulici na Vračaru dobili su podzemne kontejnere na zaključavanje kako bi mogli da ih koriste samo stanari. Ipak, ovakva ideja ostala je samo na tom jednom kontejneru.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri