POSEKLI ČETINARE ZBOG PROŠIRENJA ULICE: Seča drveća na Banjici, građani uznemirni, nadležni poručuju - radovi nisu u zaštićenoj zoni (FOTO)

S. VIDAČKOVIĆ

14. 04. 2021. u 12:40

SEČA stabala kojima je oivičena Crnotravska ulica na Banjici, od raskrsnice sa Paunovom do Bulevara oslobođenja, gde su u toku radovi na proširenju saobraćajnice, uznemirila je građane koji žive u okolnim zgradama.

ПОСЕКЛИ ЧЕТИНАРЕ ЗБОГ ПРОШИРЕЊА УЛИЦЕ: Сеча дрвећа на Бањици, грађани узнемирни, надлежни поручују - радови нису у заштићеној зони (ФОТО)

Foto: P. Milošević

S obzirom na to da se na ovom potezu Crnotravska ulica naslanja na Bajfordovu šumu, stanovnici Banjice bili su zbunjeni kada su početkom nedelje videli kako građevinci uklanjaju prvi red četinara na strani zaštićenog područja.

Koliko je tačno stabala dosad posečeno i koliko će ih biti uklonjeno dok se radovi na proširenju ove ulice sa četiri trake ne završe, saznaćemo kad Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, koja je naručilac radova, odgovori na pitanja "Novosti".

Iz "Zelenila", za naš list, kažu da površina na kojoj se izvode građevinski radovi ne pripada zaštićenoj zoni Bajfordove šume, ali seča drveća je činjenica.

S obzirom na to da je u februaru, kad su u Crnotravskoj počeli radovi, već uklonjeno petnaestak mladih stabala, sa dela koji je razdvajao ulicu i trotoar, žitelji ovog dela prestonice s negodovanjem su reagovali na seču četinara kojima treba mnogo više vremena da izrastu. Ne zna se da li su mlada stabla posečena ili premeštena na drugu lokaciju.

Reporteri "Novosti" su na raskrsnici Paunove i Crnotravske, pored table na kojoj piše "Bajfordova šuma", na samom ulazu u zaštićeno zeleno područje, zatekli radnike koji su uz pomoć bagera otkopavali zemlju i odvajali posečeni panj od korenja. Svud okolo bile su posečene grane i delovi zimzelenog drveća.

VELIKI KRUŽNI TOK

DUŽINA obuhvaćena radovima je 850 metara, uključujući ulice Save Maškovića i Crnotravsku, a postojeća trasa biće proširena za još dve trake i razdelnim ostrvom u sredini. Rok za izvođenje prve faze je šest meseci, odnosno 180 kalendarskih dana. Na uglu ovih ulica sa Bulevarom oslobođenja biće napravljen veliki kružni tok.

- Posečeno je nekoliko stabala i to samo na delu od raskrsnice sa Paunovom do restorana prekoputa tržnog centra - kratko su nam rekli radnici na gradilištu, koji nisu bili raspoloženi za priču. - To je predviđeno projektom i ništa nismo uklonili na "svoju ruku".

Nesporno je da će rekonstrukcija ulica Crnotravske i Save Maškovića, koje će biti proširene, doprineti smanjenju gužvi i omogućiti bolji protok saobraćaja. Crnotravska će, posle radova postati bulevar sa četiri trake i razdelnim ostrvom, ali će upravo zbog tog ostrva izgleda izgubiti "zeleni okvir".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)