VLADA DONELA ODLUKU: Sava Centar proglašen za spomenik kulture

Novosti onlajn

08. 04. 2021. u 19:33

ВЛАДА ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Сава Центар проглашен за споменик културе

Zdanje će biti prilagođeno kongresnom turizmu

VLADA Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, kojim se detaljno regulišu pojedine oblasti kulture i stvaraju zakonski preduslovi za ujednačeno, sistemsko i efikasno uređenje ove oblasti.

Tim povodom se na svom Fejsbuk profilu oglasio zamenik gradonačelnika Goran Vesić:

- Vlada Srbije donela je danas odluku da Sava centar u Beogradu dobije status spomenika kulture, kao jedan od najuspelijih primera savremene evropske arhitekture sedamdesetih godina prošlog veka.

Kada je Grad Beograd raspisao tender za prodaju Sava centra tada smo u oglasu naveli da smo pokrenuli pred Vladom postupak za proglašenje ovog objekta za spomenik kulture što znači da je sadašnji vlasnik znao da će se to dogoditi. Proglašenje Sava centra za spomenik kulture znači da novi vlasnik NE MOŽE DA MENJA NAMENU kao i da SVAKA REKONSTRUKCIJA OBJEKTA može da se sprovodi samo uz saglasnost i dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Tako sam održao reč. Sava centar je moguće samo renovirati i obnoviti uz stroge uslove Zavoda za zaštitu spomenika - napisao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)