ZAHVALNOST VELIKOJ HEROINI: Beograd uskoro dobija spomenik Diani Budisavljević

Novosti onlajn

31. 03. 2021. u 18:13

ODBOR za podizanje spomenika Diani Budisavljević odlučio je na današnjoj sednici da bude raspisan konkurs za idejno rešenje monumenta.

ЗАХВАЛНОСТ ВЕЛИКОЈ ХЕРОИНИ: Београд ускоро добија споменик Диани Будисављевић

Foto Arhiva

Sednicom je predsedavao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a prisustvovali su glavni urbanista Marko Stojčić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković.

Vesić je precizirao da je došlo vreme da se raspiše konkurs.

- Grad Beograd će narednih dana raspisati konkurs putem kojeg će pozvati vajare, arhitekte i umetnike da se jave i predlože rešenje za spomenik. Takođe, danas smo izabrali žiri koji će odlučivati o izgledu budućeg spomenika i ovom prilikom izražavam veliko zadovoljstvo što su u njemu ljudi koji imaju veliki lični ugled i koji će dati svoj doprinos da spomenik bude onakav kakav Diana Budisavljević i zaslužuje - rekao je Vesić.

Precizirao je da je predsednik tog žirija Leon Kojen.

- Očekujemo da do kraja godine ili eventualno početkom sledeće Beograd konačno dobije spomenik koji čekamo duže od osam decenija - naglasio je Vesić.

Leon Kojen je rekao da podizanjem spomenika Diani Budisavljević Beograd vraća dug koji traje decenijama.

- Pod komunističkim režimom njeno plemenito delo čudesnih razmera bilo je skrivano i ostalo je nepoznato generacijama i generacijama ljudi. Posle pada komunizma sve se nastavilo kako je i započeto 1945. godine. Beograd ne samo da nema spomenik Diani Budisavljević, nego nema ni spomenik jasenovačkim i drugim žrtvama ustaškog terora. Nadam se i uveren sam da će se to ispraviti narednih godina. Kultura sećanja u Srbiji nije ono što bi morala da bude i svaki korak kojim se to ispravlja je dobrodošao i ima veliki značaj. Nadam se da ćemo dobiti i umetnički i moralno adekvatne značajne predloge i da ćemo moći da izaberemo umetničko ostvarenje koje će dostojno svedočiti o velikom podvigu Diane Budisavljević - istakao je Kojen.

(Beoinfo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Soka

11.04.2021. 07:49

Svaka cast ali mislim da imate prioriteta visih od poduzanja spomenika. Pomozite siromasnu poriducu koja radja srpsku djecu. Uradute njima makar uslovno kupatilo da se u dvadeset prvi vijek ne kupaju u korito. Najvece blago je da Srbija dibije sto vise djece.