UGINULE SVINJE SU ZATRPALI ZEMLJOM: Reporteri "Novosti" na deponiji životinjskog otpada u Kovilovu

M. STANOJKOVIĆ

30. 03. 2021. u 07:52

BURA oko potencijalne ekološke katastrofe - deponije zatrpanih uginulih svinja u Kovilovu i dalje se ne stišava.

УГИНУЛЕ СВИЊЕ СУ ЗАТРПАЛИ ЗЕМЉОМ: Репортери Новости на депонији животињског отпада у Ковилову

Foto Z. Jovanović

Posle prijava nadležnim inspekcijama, kako tvrde iz Udruženja "Eko pančevački rit", životinjske ostatke ni posle mesec dana niko ne uklanja, a postoji i opasnost od zaraze i širenja nesnosnog smrada sa toplijim danima. Na pitanja o tome da li su i kada postupali po prijavi, "Novostima" juče iz Ministarstva poljoprivrede nisu odgovorili.

Reporteri našeg lista su obišli lokaciju između kanala Vizelj i obližnje farme, na kojoj su kako tvrde iz Udruženja "Eko pančevački rit" istovareni životinjski leševi, ali je zakupac farme onemogućio prilazak deponiji uz obrazloženje da je to privatan posed.

- Ne možete da prođete dalje od kanala jer je to vlasništvo farme Vizelj, čiji sam ja zakupac - rekao je za "Novosti" Nebojša Pavlović, koji se predstavio kao zakupac.

Foto "Eko-Pančevački rit"

Foto "Eko-Pančevački rit"

- Nije istina da su svinje sa naše farme. Ja sam pre dve godine zakupio farmu, a ti leševi su stari pet godina, još pre nego što sam ja došao. Te slike u javnost je pustio radnik koji želi da mi se osveti jer sam ga prijavio zbog krađe.

Na pitanje zbog čega nije prijavio taj otpad ukoliko ga je bilo u trenutku kad je preuzeo upravljanje farmom, Pavlović nije odgovorio. Ipak, kazao nam je da je u trenutku preuzimanja farme imao 11.000 svinja, dok ih sada ima svega 300, 400:

- Ne isplati se finansijski, tako da ću uskoro da idem odavde. Sve naše uginule životinje odvozili smo u Ćupriju u kafilerije.

VETERINARSKA INSPEKCIJA

NA ISTA pitanja koja smo uputili Ministarstvu poljoprivrede, odnosno Veterinarskoj inspekciji, kao i Gradskoj upravi, iz Sekretarijata za inspekcijske poslove su odgovorili:

- Potrebno da se obratite veterinarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Članovi Udruženja "Eko pančevački rit" i juče ujutru bili su na terenu i kako kažu, otkopavali leševe koje su preko noći zatrpani.

- Kako je moguće da nam inspekcija odgovori da je to komunalni otpad, kada smo lično sa veterinarskim inspektorom obišli lokaciju i oni su tada rekli da je to očigledno. Posle su u zapisniku naveli da su to "humke zemljišta" odnosno komunalni otpad. Zbog čega niko nije utvrdio kako su životinje uginule i da li je možda reč o afričkoj kugi - kaže Zoran Janković iz Udruženja "Eko pančevački rit".

Janković dodaje da je sa sobom poneo i ašov i pitao inspektora da li treba da dodatno otkopa zemljište kako bi se jasno videli leševi, na šta je prema njegovim rečima, inspektor rekao da je "sve jasno".

Da postoji deponija životinjskog otpada predstavnici pomenutog udruženja, prijavili su nadležnima početkom marta. U međuvremenu, veterinarska inspekcija je, kako se navodi u odgovoru koje je udruženje dobilo, utvrdila neusaglašenosti iz svoje nadležnsti. Potom da je reč o komunalnom otpadu i prijavu za dalje postupanje prosledila Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŽITELJI RAKOVICE, SPREMITE ZALIHE VODE: U ponedeljak suve česme u ovim ulicama