PERAČI ULICA META BAHATIH: Radnici JKP "Gradska čistoća" svakodnevno se suočavaju sa uvredama, treća smena posebno izložena

J. GOČANIN

05. 03. 2021. u 09:55

KOMUNALNI radnici "Gradske čistoće" svakodnevno su u službi građana, a ipak česta meta fizičkih i verbalnih obračuna. Psovke, uvrede i napadi su uobičajeni, posebno za perače ulica.

ПЕРАЧИ УЛИЦА МЕТА БАХАТИХ: Радници ЈКП Градска чистоћа свакодневно се суочавају са увредама, трећа смена посебно изложена

Zaposleni bi trebalo da budu zaštićeni

Poslednji napadač, "tiktoker" registrovan je u Knez Mihailovoj. On je čak na svom profilu objavio video-zapis u kom se najpre podsmeva, a zatim s leđa pritrčava radniku i otima mu metlu i đubrovnik. JKP "Gradska čistoća" upotrebila je sva pravna sredstva da zaštiti zaposlene, kako bi ovaj postupak bio na odgovarajući način sankcionisan, potvrdili su "Novostima" u ovom komunalnom preduzeću.

Zbog dinamike posla, radnici "Čistoće" svoje dužnosti obavljaju i u trećoj smeni, kada zapravo i najčešće doživljavaju neprijatne situacije.

- Ekipe koje rade noću susreću se sa građanima u alkoholisanom stanju, pa je najčešći problem vređanje radnika na nacionalnoj osnovi, ali srećom retko dolazi do fizičkih napada - govore u "Čistoći". - Međutim, problem se može desiti ukoliko neko od sugrađana žuri pa svojim vozilom, najčešće u jednosmernoj ulici, ne može da obiđe kamion "Čistoće" koji u tom trenutku obavlja posao.

Takođe, krajem decembra je vidno revoltiran muškarac, kažu u "Čistoći", fizički napao poslovođu pogona Čukarica u Aljehinovoj ulici, koji je tom prilikom, zbog jakog udarca o asfalt, zadobio prelom leve ruke.

- Nepoznato lice je zahtevalo da komunalni radnici očiste i uklone lišće sa međublokovske površine koja nije u nadležnosti preduzeća - objašnjavaju u "Čistoći".- Odluku o takvim akcijama ne može doneti poslovođa reona samoincijativno, pa ni na molbu sugrađana. Nezadovoljan odgovorom sugrađanin je napao poslovođu. O napadu je obaveštena policija koja je odmah izašla na teren i obavila uviđaj, a povređeni radnik je kolima Hitne pomoći prevezen na VMA gde su mu sanirane povrede.

Konačno, "Čistoća" je u obavezi da zaštiti zaposlene i bilo kakav vid nasilja se ne toleriše. Nastoje da protiv svakog napadača na radnike bude podneta krivična prijava.

TIHI HEROJI

PERAČI ulica umeju da budu i tihi heroji koji rado pomognu u spasavanju ljudskog života, gašenju požara ili, pak, pronađu ukradeni novčanik i vrate ga vlasniku.

- Reč je o veoma skromnim ljudima koji o tome čak i ne govore, već samo nastave sa svojim obavezama, a mi za njihova dela saznamo tek kad se neki sugrađanin javno zahvali - kažu u JKP "Gradska čistoća".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)