PRVO KONKURS, PA SPOMENIK: Spreman postament za obeležje Diani Budisavljević na Savskom keju

G. NOVAKOVIĆ

02. 03. 2021. u 09:50

TRENUTAK kada će heroina Drugog svetskog rata Diana Budisavljević konačno dobiti spomen-obeležje u Beogradu sve je bliži.

ПРВО КОНКУРС, ПА СПОМЕНИК: Спреман постамент за обележје Диани Будисављевић на Савском кеју

Foto P. Milošević

Postament na kome će stajati večna zahvalnost njenom liku i delu je spreman, a kako će izgledati spomenik biće poznato nakon konkursa za idejno rešenje, koji će uskoro biti raspisan.

Potresno svedočanstvo o stradanju ljudi u ozloglašenom logoru Jasenovac, preneseno na film " Dara iz Jasenovca" koji je uzburkao javnost, podsetio je ujedno i na herojstvo Austrijanke. Hrabra Diana spasla je od smrti oko 12.000 mališana iz ustaških logora, mahom srpskog porekla. Zato je naš glavni grad doneo odluku da joj kaže "hvala" za svo dobro koje je učinila.

Diana Budisavljević, Foto Arhiva

- U toku je priprema dokumentacije za raspisivanje konkursa, na osnovu kojeg će biti odabrano idejno rešenje izgleda spomenika Diani Budisavljević, kao i autor vajar koji će izrađivati spomen-obeležje velike humanitarke - rekli su za "Novosti" iz Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica.

SPISKOVI DECE

DIANA Budisavljević sama je organizovala akciju spasavanja dece iz logora NDH. Ovaj poduhvat ocenjuje se kao najveća humanitarna akcija u Evropi tokom Drugog svetskog rata. Ona je odlazila u zloglasne logore i evakuisala izgladnelu i bolesnu decu. Vodila je precizne spiskove svih mališana i zahvaljujući tome, najveći broj ove dece sačuvao je svoje ime i poreklo.

Prema rečima nadležnih, kada je reč o uslovima samog javnog poziva, u narednom periodu biće održana sednica Odbora za podizanje spomenika Diani Budisavljević. Tada će biti precizno definisani uslovi konkursa, koji će podrazumevati i predlog izgleda spomenika - kolika će biti visina, od kog će materijala biti napravljen i drugi detalji.

- Lokacija je već određena Odlukom Skupštine grada Beograda na sednici održanoj 29. novembra 2019. - kažu u Komisiji.

- Reč je o Savskom keju, uz Karađorđevu ulicu, na potezu od Brankovog mosta prema "Beton hali". To je ujedno park koji nosi ime Diane Budisavljević.

ŽIVI ZAHVALjUJUĆI NjOJ

INICIJATIVU za podizanje spomenika je podnelo Udruženje logoraša i potomaka "Jasenovac" još 2013. godine.

- Mnogi od nas su preživeli samo zahvaljujući Diani Budisavljević, koja je zaslužna za spasavanje nekoliko hiljada srpske dece zatočene u ustaškim logorima - kazali su svojevremeno u Udruženju.

- Ukazali smo na nedovoljnu brigu o žrtvama srpskog naroda u prethodnim ratovima, čuvanju sećanja na te žrtve i obeležavanju stratišta gde je srpski narod stradao.

I zaista, široko kameno postolje u čijem se centru smenjuju zemljani deo i belo kamenje, spremno je za dolazak ove junakinje. Kamene kocke okružene su s jedne strane zelenilom, tako da će spomenik Diani biti u dostojanstvenom okruženju. Čak i radnici koje smo zatekli na uređenju Savskog keja, znaju da je ovo neobično postolje namenjeno njenom kipu.

Oživljavanje sećanja na humanu i plemenitu ženu započele su pre desetak godina i "Večernje novosti". Od tada ulica na Dedinju nosi njeno ime, Srpska pravoslavna crkva posthumno ju je odlikovala Ordenom carice Milice, a započeta je i inicijativa o spomen-obeležju. Tada je razmatrano da lokacija bude u Tašmajdanskom parku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)