BARIJERE ĆE BITI PROŠLOST: Nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom trebalo bi da bude lakše postavljanjem rampi

G. NOVAKOVIĆ

20. 02. 2021. u 07:52

OSOBE koje se teže kreću i koriste invalidska kolica neće biti zanemarene tokom 2021. godine. Akcija JP "Gradsko stambeno", koja je započeta 2015. biće nastavljena, kako bi Beograd zaista postao grad "bez barijera". Tako će na ulazima u stambene zgrade, koje su u sistemu održavanja ovog preduzeća, biti izgrađene rampe svuda gde su stanarima potrebne.

БАРИЈЕРЕ ЋЕ БИТИ ПРОШЛОСТ: Несметано кретање особа са инвалидитетом требало би да буде лакше постављањем рампи

Lakše će prolaziti i majke sa decom u kolicima / Foto Beoinfo

Nedavno je gradonačelnik, prof. dr Zoran Radojičić obišao poslednju postavljenu rampu u okviru dugogodišnjeg projekta "Beograd bez barijera", na Novom Beogradu u Bulevaru Milutina Milankovića 120v. Kako je tada rekao, Grad želi da omogući osobama sa invaliditetom da lakše ostvare svoje potencijale.

- Od 2015. godine postavljeno je oko 500 rampi, a samo prošle godine postavljene su 72 rampe u vrednosti od 20 miliona dinara - rekao je Radojičić. - Planiramo da i ove godine nastavimo istom dinamikom sa JP "Gradsko stambeno", koje u svojoj nadležnosti ima skoro 14.000 zgrada.

Osim što postavljanje kosina pomaže ljudima u kolicima da lakše izađu iz svojih domova, kretanje je olakšano na taj način i roditeljima sa bebama. Kako su nam rekli iz JP "Gradsko stambeno", mnogo je pristiglih zahteva za ove radove. Realizacija će početi po završetku administrativnih procedura, a prioritet imaju zgrade u kojima postoji nekoliko osoba sa invaliditetom, naročito ako je među njima i neko dete.

- Zahtevi nam podjednako stižu iz zgrada sa teritorije svih deset gradskih opština - kažu u preduzeću. - Da bi rampa bila postavljena, neophodno je da ona bude bezbedna i funkcionalna. Ne sme da ugrožava druge stanare, korisnike javnih površina, niti da blokira protivpožarne prilaze ili narušava integritet i privatnost stana kao nepovredive privatne svojine.

U proseku, od podnošenja zahteva do postavljanja rampe protekne oko mesec dana. Dozvoljeni nagib i broj odmorišta u skladu sa dužinom rampe određeni su Pravilnikom o tehničkim standardima pristupačnosti. Nažalost, dešavalo se da zahtev stanara ne može biti ispunjen, iz razloga što nije moguće ispoštovati zakonske propise.

PROCEDURA

U CILjU olakšavanja komunikacije, maksimalno smo pojednostavili proceduru podnošenja prijava - kažu u "Gradskom stambenom". - Dovoljno je da nam upravnik preda zahtev na radnoj jedinici ili u direkciji preduzeća. Isti može uputiti poštom ili elektronskom poštom. Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti besplatnim pozivom na broj 0800/ 200-011.

Lakše će prolaziti i majke sa decom u kolicima / Foto Beoinfo

JAVNI POZIV ZA REŠENjA

PREKO službe glavnog gradskog urbaniste, Grad je raspisao javni poziv, da ljudi, ukoliko na javnim površinama vide prepreke za kretanje osoba sa invaliditetom, mogu da daju predlog za rešavanje tih prepreka i problema.

- Očekujemo da kada budu stigli svi zahtevi, pripremimo idejno rešenje i projektnu dokumentaciju tako da sledeće godine krenemo u realizaciju tog dela projekta - rekao je gradonačelnik Radojičić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)