KILOMETRIMA VOZE DECU DO VRTIĆA: Žitelji Jagnjila kod Mladenovca poslali peticiju, traže obdanište

E. B. R.

17. 02. 2021. u 08:51

VIŠE od 150 potpisa za samo nekoliko sati prikupili su žitelji sela Jagnjilo kod Mladenovca za onlajn peticiju kojom traže od nadležnih da njihova deca dobiju vrtić u tom mestu.

КИЛОМЕТРИМА ВОЗЕ ДЕЦУ ДО ВРТИЋА: Житељи Јагњила код Младеновца послали петицију, траже обданиште

Zgrada stare pekare

Dok, kako kažu, lokalna samouprava renovira objekat stare pekare za potrebe kancelarija mesne zajednice, na njihove molbe za jaslicama oglušuju se godinama.

U ime svih porodica iz ovog sela koje imaju malu decu, a koje nemaju kome da ih ostave, redakciji "Novosti" obratila se majka dvoje mališana iz ovog mesta Mirjana Ignjatović. Ona je poslala peticiju i Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

- Godinama molimo opštinsku vlast da se obrate Gradu sa zahtevom da naše selo dobije vrtić i stalno nam obećavaju da će to uraditi. Trpeli smo, čekali, nadali se. I sada se jedna pekara u selu preuređuje u prostor za mesnu zajednicu (150 kvadrata), a za našu decu novca nema. Jagnjilo nema vrtić iako u selu ima više od 50 mališana od jedne do pet godina. Deca od pet i šest godina idu u predškolsko, ali je prostor (jednu učionicu) PU "Jelica Obradović" za tu namenu ustupila OŠ "Milica Milošević". Roditelji svoje najmlađe nemaju kome da ostave - navodi Ignjatović.

Zato su, kako kaže, prinuđeni da ih svakog dana voze za Mladenovac u privatne vrtiće ili u državni, pa da se vraćaju u Jagnjilo, jer dosta njih radi u jednoj lokalnoj firmi. Od centra Mladenovca do Jagnjila ima 14 kilometara i put se pređe za 20 minuta.

- Dve vaspitačice iz sela rade u Mladenovcu i Beogradu, a mogle bi da čuvaju našu decu u jaslicama. Verujem da naša deca treba da dobiju uslove za normalno odrastanje, a mi majke mogućnost da zadržimo poslove i posle pododiljskog odsustva, kako bi toj deci pružili sve što im je potrebno. Ovako, bez jaslica, prinuđene smo da dajemo otkaz i ostajemo kod kuće kako bismo čuvale mališane - navodi naša čitateljka.

Na pitanja upućena Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu o mogućnostu da se ovaj problem reši, još čekamo odgovore.

IMA NAPUŠTENIH OBJEKATA

POPUT zgrade pekare koja se renovira za potrebe mesne zajednice, Mira Ignjatović kaže da u ovom selu ima još napuštenih objekata koji bi mogli da budu prenamenjeni u vrtić. Jedna od njih je stari dom, koji je neko vreme bio restoran "Orač", a koji sada propada i u kome se skupljaju narkomani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)