U TRCI ČETIRI PROGRAMA: Članovi Upravnog odbora razgovarali sa kandidatima za direktora beogradskog Muzeja savremene umetnosti

M. A. K.

28. 01. 2021. u 07:52

ČETVORO kandidata prijavljenih na konkurs za direktora Muzeja savremene umetnosti, predstavili su u sredu svoje programe pred članovima Upravnog odbora, koji će oceniti njihova viđenja razvoja ove institucije u naredne četiri godine i svoj stav proslediti Ministarstvu kulture i informisanja, na dalje odlučivanje.

У ТРЦИ ЧЕТИРИ ПРОГРАМА: Чланови Управног одбора разговарали са кандидатима за директора београдског Музеја савремене уметности

Članovi UO javno ispituju kandidate

Programe su predstavile kandidatkinje Nela Tonković i Marijana Kolarić, kao i kandidati Slobodan Nakarada i Branko Popović. Pitanja su im postavljali Vladislav Šćepanović, predsednik UO, i članovi Svetlana Mitić, Aleksandar Leka Mladenović, Nikola Kolja Božović i Sanja Poštić.

Stalna postavka MSU mora da ima enciklopedijski karakter, smatra istoričarka umetnosti Nela Tonković, koja je upravljala Savremenom galerijom u Subotici i Narodnim muzejem u Šapcu (nedavna smena izazvala je reakcije u jednom delu javnosti). Njen plan, uz muzeološko osavremenjivanje stalne postavke, predviđa i strateško proširenje zbirke (pisanje politika akvizicija), povezivanje sa sličnim ustanovama kod nas i svetu (koprodukcijske izložbe i sl.), animiranje donatora...Cilj su, kako je rekla, kvalitetni programi na kojima bi se obrazovala nova publika.

Trenutna umetnička direktorka privatne beogradske galerije "Novembar", svojevremeno stručni saradnik za kulturu u gradskoj upravi grada Pančeva, istoričarka umetnosti Marijana Kolarić, svoje strateške ciljeve predstavila je u šest tačaka: obrada i unapređenje kolekcije ( u koju ulazi i revizija kolekcije), razvoj programskog sadržaja, unapređenje ljudskih resusra, sklapanje dugoročnih partnerstava i saradnje, unapređenje sopstvenih sredstava MSUB. Na pitanje UO kako vidi funkcionisanje ustanove tokom pandemijske krize, za koju se ne zna dokle će trajati, odnosno, ima li "plan B", odgovorila je da treba razvijati digitalnu sferu, navodeći za to uspešne primere iz sveta.

Svoje izlaganje pred UO, Slobodan Nakarada, prošle godine smenjeni v. d. direktora MSU, započeo je time da je lepo ući u zgradu čija je obnova završena tokom njegovog mandata (2015-2020). On je izneo svoje iskustvo rukovođenja ustanovom, ističići kako je v. d. stanje bilo osnovna prepreka u razvoju institucije posle otvaranja renoviranog zdanja. Nakarda je istakao da ne smatra da je presudno da na mestu direktora bude istoričar umetnosti, i izneo svoje iskustvo menadžera koji je imao dobru saradnju sa stručnim većem i kustosima.

POSTAVITI VIŠE CILjEVE

SVOJ program predstavio je i Branko Popović, teoretičar performativnih i vizuelnih umetnosti i pozorišni reditelj, koji je, kako je i sam rekao, manje poznat našoj javnosti, jer je veći deo karijere proveo u inostranstvu (i trenutno živi na relaciji Italija - Novi Sad). Pored konstatacije da MSU mora da stremi višoj poziciji u regionu i šire, Popović je insistirao na usvajanju novih iskustava uspešnih institucija iz sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere