SMETLIŠTA I PO NJIVAMA: GO Surčin ulaže napore da ukloni mnogobrojne divlje deponije koje neodgovorni građani formiraju širom opštine

Š. Marović

27. 01. 2021. u 07:52

СМЕТЛИШТА И ПО ЊИВАМА: ГО Сурчин улаже напоре да уклони многобројне дивље депоније које неодговорни грађани формирају широм општине

Foto Opština

BUDŽET opštine Surčin za 2021. smanjen je dvadeset odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali velika pažnja biće usmerena na suzbijanje i uklanjanje divljih deponija.

Nesavesni građani u toku 2020. godine napravili su veliki broj smetlišta, koji nekoliko meseci posle čišćenja poprime još veće dimenzije.

Uz to predstavljaju ruglo i opasnost po okolinu. Primer je divlja deponija u naselju Petrovčić o kojoj su "Novosti" nekoliko puta pisale.

NJu svaka tri meseca čiste nadležne opštinske službe, ali se vrlo brzo sakupi velika količina otpada. Zato je odlučeno da se na toj lokaciji postave kamere, a dežuraće i inspekcija.

ŠLEPERSKI KONTEJNERI

POKUŠAĆEMO sa JKP "Gradska čistoća" da se dogovorimo da nam oni dostave velike, "šleperske" kontejnere, a onda mi da sakupljamo smeće i odlažemo ga u njih - kaže Šuša. - Nakon toga bi ih radnici "Čistoće" odvozili na glavnu deponiju u Vinči. Iako određenim danima u mesecu imamo akciju besplatnog odnošenja kabastog otpada, ona se nedovoljno koristi, a nesavesni građani sve češće bacaju smeće pored puta.

Nesavesni građani najčešće uzurpiraju njive, oranice i izletišta. Na nekim divljim deponijama bude i do 30.000 kubika otpada, za čije uklanjanje je potrebno oko deset dana. Na smetlištima širom opštine najčešće se mogu pronaći građevinski materijal, šut, nameštaj, bela tehnika, pa čak i ostaci životinja.

- Apelovali smo i na nadležne institucije u gradu da se kazne za bacanje otpada "gde ko stigne" povećaju i da probamo da na taj način uvedemo kakav-takav red - kaže Stevan Šuša, predsednik Go Surčin.

- Čistili smo i deo deponije u Surčinu, kod "štala", ali sad je gore nego što je bilo. Deo prema Savi takođe smo čistili nebrojeno puta, izgleda kao da se borimo sa vetrenjačama.

Kako kaže Šuša, komunalno preduzeće gotovo svakog dana čisti smeće i oko aerodroma u Surčinu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Lili Vu

27.01.2021. 08:08

Treba nagraditi one koji uz dokaz prijave pocinioce ! Veciniom ljudi znaju ko su ti neodgovorni preduzetnici ili komsije..... jer obicno vise puta koriste divlje deponije !

Ocistite grad

27.01.2021. 14:40

При слетању на београдски аеродром из авиона је видљиво смеће које је на прагу писте из правца 30. Ругло за главни град и велика срамота за народ који у њему живи! Где је и зашто је плаћена комунална полиција?