STRUJA IZ TOPLANE "VOŽDOVAC": Gradonačelnik Radojičić obišao postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije

G. NOVAKOVIĆ

26. 01. 2021. u 06:47

IZGRADNjOM postrojenja za istovremenu proizvodnju toplotne i električne energije u toplani "Voždovac", JKP "Beogradske elektrane" ponovo su postale proizvođač struje nakon punih 17 godina.

СТРУЈА ИЗ  ТОПЛАНЕ  ВОЖДОВАЦ: Градоначелник Радојичић обишао постројење за производњу топлотне и електричне енергије

Foto Beoinfo

Gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić obišao je juče ovu toplanu i uverio se da se u prestonici rade konkretne stvari kada je reč o životnoj sredini, i racionalnoj proizvodnji i potrošnji energije.

Instalisani kapacitet novog postrojenja za proizvodnju iznosi deset megavata električne energije i deset megavata toplotne. Zahvaljujući kogeneraciji, ostvaruje se ukupna ušteda od 40 odsto .

- Ovo je dobar vid saradnje "Beogradskih toplana" i "Elektroprivrede Srbije" - rekao je Radojičić.

- Na taj način uspostavlja se dobra komunikacija, saradnja i ušteda, a ujedno se doprinosi očuvanju životne sredine. Toplana "Voždovac", kao i novo kogenerativno postrojenje radi na gas, što je u ekološkom smislu bolje i prihvatljivije.

Struju na ovaj način dobija više od 12.000 domaćinstava. Projekat izgradnje postrojenja radio se od 2017. godine zajedno sa Nemačkom razvojnom bankom, a vrednost mu je 6,5 miliona evra.

TOPLO I NOĆU

JKP "Beogradske elektrane" posle kratke pauze, vraćaju sistem u režim celodnevne isporuke toplotne energije. Sudeći prema najavama meteorologa, spoljna temperatura zahtevaće ovakav način rada.

- Ukoliko je temperatura u 18 sati 1 stepen ili niža, a u 22 sata nula ili ispod nule grejanje beogradskih stanova biće dvadesetčetvoročasovno narednih nekoliko dana - rekao je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Počeo je da funkcioniše krajem prošle godine.

Inače, rukovodstvo "Beogradskih elektrana" upustilo se u izgradnju kogenerativnog postrojenja posle donošenja Uredbe Vlade Republike Srbije o merama podsticaja za proizvodnju električne energije korišćenjem obnovljivih izvora energije i kombinovanom proizvodnjom električne i toplotne energije.

- Proizvedena struja biće isporučivana u distributivni sistem EPS po subvencionisanoj FEED-IN tarifi kao zelena energija, dok će se proizvedena toplotna energija koristiti za grejanje i potrošnu toplu vodu. U periodu van grejne sezone, potrošna topla voda će se proizvoditi isključivo pomoću kogenerativnog postrojenja. Ovakvim načinom rada proizvodiće se oko 80.000 MWht/god toplotne energije - objašnjavaju u preduzeću.

KAO GAŠENjE 1.200 MALIH KOTLARNICA

KONCEPT kogeneracije, kombinovane proizvodnje toplotne i električne energije koristi do 40 odsto manje energenata nego da se oba procesa odvijaju ponaosob.

Ovakav rad značajno smanjuje emisiju štetnih materija u atmosferu, što uz proces gašenja malih kotlarnica koji je trajan zadatak, doprinosi čistijem vazduhu u Beogradu. Primera radi, ovaj projekat je komplementaran sa gašenjem 1.200 malih individualnih kotlarnica na ugalj i mazut.

Za potrebe plasmana proizvedene električne energije u elektroenergetski sistem, izgrađena je savremena trafostanica sa daljinskim nadzorom i upravljanjem i ostvarenom direktnom vezom sa Dispečerskim centrom "EPS Distribucije". Stepen efikasnosti postrojenja dostiže do 94 odsto, što je značajno u odnosu na dosadašnju proizvodnju toplotne energije za potrošnu toplu vodu van grejne sezone, iz postojećih parnih kotlova koji su niže efikasnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!