POSVETA STRADALIMA: Jedinstveno spomen-obeležje poginulim Romima dobilo status prethodne zaštite

M. STANOJKOVIĆ

15. 01. 2021. u 11:30

ПОСВЕТА СТРАДАЛИМА: Јединствено спомен-обележје погинулим Ромима добило статус претходне заштите

Foto Beoinfo

POSLE najave da im preti rušenje, Spomen-obeležje stradalim Romima u balkanskim i Prvom svetskom ratu i Spomen-ploča stradalima u Drugom svetskom ratu na adresi Gospodara Vučića 49 na Vračaru, svrstani su u kulturno nasleđe. Zavod za zaštitu spomenika Grada doneo je odluku da dobiju status prethodne zaštite.

Kako se navodi u obrazloženju Zavoda, za sve intervencije na nepokretnostima primenjivaće se odredbe Zakona o kulturnim dobrima, odnosno neophodno je pribavljanje mere tehničke zaštite i saglasnost Zavoda.

Krajem novembra udruženja Roma uzbunila su javnost zbog navoda da su investitori kupili plac na kome se nalaze spomen-obeležje, kao i prostorije Udruženja beogradskih Cigana - svečara Tetkice Bibije i da nameravaju da ga sruše. Nakon toga, predstavnici Gradske uprave uključili su se u slučaj i obećali da rušenja neće biti i da će Grad naći rešenje kako da spomenik bude sačuvan i zaštićen, pa je pokrenut postupak stavljanja dobra u status prethodne zaštite.

ČEKA SE PROJEKAT

KAKO je bilo najavljeno, planom generalne regulacije javnih prostora biće predloženo da ovaj prostor bude proglašen javnim. U dogovoru sa predstavnicima Grada, Nacionalni savet Roma, Udruženje beogradskih Cigana - svečara Tetkice Bibije, treba da se osmisli projekat restauracije spomenika i čitavog prostora.

Ovaj spomenik jedino je obeležje u Srbiji stradalim Romima i za njih ima sentimentalnu vrednost. Na Spomen-obeležju poginulima u balkanskim i Prvom svetskom ratu, koje je podignuto dvadesetih godina prošlog veka, uklesana su 54 imena stradalih kao i imena donatora.

Ovo nasleđe već se našlo na "meti" bagera 2019. godine, ali je njegovo rušenje tada stopirano.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)