DOGODINE U NOVOM SJAJU: Obnova zapuštene zgrade Komande ratnog vazduhoplovstva u Zemunu počinje za šest meseci

S. Vidačković

03. 01. 2021. u 08:51

OBNOVA zgrade Komande ratnog vazduhoplovstva u Glavnoj ulici u Zemunu, koja se čeka već dve decenije, trebalo bi da počne u drugoj polovini ove godine.

ДОГОДИНЕ У НОВОМ СЈАЈУ: Обнова запуштене зграде Команде ратног ваздухопловства у Земуну почиње за шест месеци

Komanda ratnog vazduhoplovstva u Glavnoj ulici

Kako nam je rekao predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević, Grad Beograd finansira izradu projekta rekostrukcije ovog zdanja i Avijatičarskog trga, dok će Vlada Srbije izdvojiti novac za obnovu ovog jedinstvenog objekta koji je svojom lepotom krasio centralnu zemunsku ulicu.

Nakon što su NATO bombe 1999. godine oštetile velelepno zdanje, delo arhitekte Dragiše Brašovana koje je sagrađeno 1935. godine, nadležni za sanciju zgrade Komande ratnog vazduhoplovstva, godinama su okretali glavu od rešenja ovog problema, zbog čega je zgrada danas u zapuštenom i veoma lošem stanju. Inicijativa za "davanje sjaja" ovoj zemunskoj lepotici potekla je od gradskih čelnika tokom prošle godine.

Izgrađena je u stilu jugoslovenske moderne između dva svetska rata, sa izrazitom arhitektonsko-urbanističkom i kulturno-istorijskom vrednošću. Zidana je sa osnovom u obliku četvorougla, sa unutrašnjim dvorištem i predbaštom. Zgrada ima četiri sprata i sedam kula. Ova građevina je dugo bila među najvećima u Zemunu, a i danas predstavlja jedan od najdominantnijih objekata u starom jezgru opštine.

- Pripremna dokumentacija radi se u dve faze - objašnjava, za "Novosti", Kovačević. - Prva faza obuhvata izradu elaborata procene stanja i projekat sanacije konstrukcije. Zatim, druga faza podrazumeva projekat rekonstrukcije, restauracije i konzervacije spomenika kulture. Završetak ove dve etape očekuje se početkom naredne godine, dok bi radovi na realizaciji projekta trebalo da počnu u drugoj polovini 2021. Investiciona vrednost sanacije biće poznata posle izrade kompletne planske dokumentacije.

Prema njegovim rečima, posle obnove ovo zdanje dobiće nekadašnji sjaj i biće na ponos pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva kao i svim Zemuncima.

DELIMIČNA OBNOVA

U NATO agresiji 1999. godine, zgrada Komande ratnog vazduhoplovstva pogođena je u središnji bočni deo objekta iz Glavne ulice i u delu kule sa dvorišne strane. Kako su nam ranije rekli u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda, objekat je delimično rekonstruisan od 2000. do 2001.godine u delu pogođenog bočnog krila, dok je kula i deo uz nju oštećen i danas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PEVAČICA GRANDA PONOVO PRETUČENA: Lice mi je unakaženo, sve kosti me bole, nosim rusku kragnu