VELIKE IZMENE NA VOŽDOVCU I SAVSKOM VENCU: Pred građanima plan za izgradnju nove saobraćajnice od Partizanovog stadiona do Šumica

Suzana MILOŠEVIĆ

19. 12. 2020. u 11:05

POSLE 15 godina, Plan detaljne regulacije za Unutrašnji magistralni prsten (UMP), buduću saobraćajnicu, koja bi trebalo da rastereti saobraćaj u gradu, na delu od Partizanovog stadiona do Šumica, konačno je na javnom uvidu.

ВЕЛИКЕ ИЗМЕНЕ НА ВОЖДОВЦУ И САВСКОМ ВЕНЦУ: Пред грађанима план за изградњу нове саобраћајнице од Партизановог стадиона до Шумица

Foto: Printskrin

Stanovnici Savskog venca i Voždovca, kroz čije parcele bi trebalo da prođe UMP, sa planom mogu da se upoznaju do 20. januara, dok će se javna sednica održati u martu.

Ovim Planom razrađuje se III sektor UMP-a od tunela u Ulici dr Milutina Ivkovića do čvora "Šumice", koji obuhvata i blok između Bulevara oslobođenja, trase UMP-a i ulica Dinarske i Zvečanske, deo bloka između Bulevara oslobođenja i Ulice vojvode Stepe, uz čvor "Autokomanda", deo između trase UMP-a i ulica Vojvode Stepe i Triše Kaclerovića, blokove između trase UMP-a, auto-puta, planiranog čvora "Šumice", ulica Zaplanjske, Mokroluške, Vojvode Đurovića, Vojvode Skopljanca, Ljube Nedića i Kumodraške, kao i blokove između planiranog čvora "Šumice", auto-puta i ulica Miška Jovanovića (Nova Kumodraška), Ustanička i Ibrahima Babovića. Ukupna površina plana je 42 hektara.

Trasa počinje izlaskom iz tunela Topčider, nastavlja preko kružne raskrsnice Autokomanda. Iznad izlaznog portala tunela Topčider projektovana je kružna raskrsnica preko koje se povezuju saobraćajni tokovi na relaciji Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića, ulice Maglajska, Ljutice Bogdana. Da bi se omogućio direktan pristup iz Bulevara oslobođenja preko Autokomande na UMP, u smeru ka Novom Beogradu, projektovana je veza između Ulice dr Milutina Ivkovića i UMP-a.

PIJACA I PASARELA

U SLUČAJU obnove pijace "Dušanovac" potrebno je planirati pijačni plato sa tezgama, magacin sa hladnjačama, prostor za centralizovano i kontrolisano sakupljanje i privremeno skladištenje otpada, toalet, tehničke prostorije, parking. U zoni pijace "Dušanovac" postojeća pešačka pasarela preko auto-puta Beograd - Niš biće rekonstruisana.

UMP se ukršta i sa Kumodraškom ulicom, pa je sa desnog kolovoza projektovano isključenje, dok se veza levog kolovoza i Kumodraške ostvaruje preko dvotračnog podvožnjaka ispod UMP-a.

Na delu od Prešernove ulice do Dušanovca, trasa vodi do auto-puta, gde desna kolovozna traka zauzima položaj paralelan auto-putu. Leva kolovozna traka nadvožnjakom ukršta se sa auto-putem.

STAZE ZA DVOTOČKAŠE

BICIKLISTIČKE staze planirane su Daruvarskom, Ozrenskom i Vidskom ulicom, zatim uz deo trase UMP i dalje Ulicom narodnog heroja Milorada Bonžulića. Takođe, planirana je staza koja ide Dinarskom ulicom, Dr Milutina Ivkovića, koja obodom kružnog toka ulazi u Bulevar oslobođenja i dalje ide Ulicom vojvode Stepe. U planu je i staza koja ide Zaplanjskom i Mokroluškom ulicom, kao i staza duž Nove Kumodraške koja prelazi Dušanovački most i ide do Ustaničke.

Levi i desni kolovoz dalje se uklapaju u planirano rešenje saobraćajnice Nova Kumodraška (od Ustaničke ulice do Darvinove ulice), kako bi Kumodraž 2 dobio funkcionalnu vezu sa centrom i auto-putem.

U planu je rekonstrukcija postojećih ulica. Deo ulice Triše Kaclerovića se koriguje tako da se povezuje sa Vojvode Vlahovića. Obnavljaće se i Prešernova, Krivolačka, Ljube Nedića, Vojvode Skopljanca, Ljubićka, deo Petra Gvojića, Gorička, Đakona Avakuma, Jaše Ignjatovića, Peke Pavlovića, Tipografska, Despota Uglješe, Braće Jerkovića, Vidska, Ozrenska, Grčića Milenka, Ljube Čupe, Daruvarska i Ibrahima Babovića. Planiraju se nove saobraćajnice: Nova 8, Prešernova 1, Prešernova 2 i delovi ulica Nova 5, Prešernova, Petra Gvojića i Braće Jerkovića.

SPOMENICI

U DELU grada obuhvaćenom planom nalaze se i dva spomenika kulture čija je zaštita predviđena planom. Reč je o arheološkom lokalitetu "Autokomanda" iz perioda praistorije i srednjeg veka, spomen-parku "Topovske šupe" i Tabanovačkoj bb, dobru, koje uživa prethodnu zaštitu.

Na uglu ulica Nova Kumodraška i Mokroluška planiran je park, a na uglu sa Vojvode Đurovića skver.

Planom je predviđena realizacija tri depandansa za potrebe dece predškolskog uzrasta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina