KRAJ PREUREĐENJA DO NOVE GODINE: Za saobraćaj pre nekoliko dana pušten deo "Zelenog Bulevara" od Francuske do Kralja Petra

Š. Marović

20. 11. 2020. u 15:34

RADOVI na uređenju dorćolskog "zelenog bulevara", odnosno na njegovom poslednjem delu, od Ulice kralja Petra do Tadeuša Košćuška, trebalo bi da budu završeni do kraja godine. Iako je potez od Francuske do Kralja Petra pušten za saobraćaj, vozila na toj deonici ima malo, a neimari i dalje obavljaju radove na kolovozu.

КРАЈ ПРЕУРЕЂЕЊА  ДО НОВЕ ГОДИНЕ: За саобраћај пре неколико дана пуштен део Зеленог Булевара од Француске до Краља Петра

Foto N. Skenderija

Kako su se reporteri "Novosti" uverili, predstoji još mnogo posla kako bi se okončali radovi, čiji su rokovi prolongirani nebrojeno puta, priveli kraju. U blizini Zoološkog vrta sa desne strane ulice izliva se beton na kom će biti ugrađeni poslednji segmenti tramvajskih šina, koje su na levoj strani saobraćajnice skoro završene. Takođe se i dalje rade vodovodne instalacije, što prolaznicima znatno otežava kretanje, pa u jednom delu moraju da preskaču raskopane kanale.

- Trenutno se spajaju vodovodne cevi, i taj posao će biti završen za nekoliko dana - uveravaju neimari. - Ugrađuju se i kišni kolektori, kako bi i taj problem na ovom delu Dorćola bio konačno rešen. Takođe su tu i elektroinstalacije i posipanje šljunka i kamena, a tek nakon toga će uslediti asfaltiranje i ovog dela.

AKTROBATIKA Pešaci moraju da preskaču rupe

Foto N. Skenderija

 

Primetno je i da na celoj deonici koja se uređuje nema dovoljno radnika, a najintenzivniji radovi ovih dana odvijaju se uz Ulicu kralja Petra. Za njihov kompletan završetak, ističu zaposleni na ovom važnom projektu, veliku ulogu igraće vremenski uslovi. Kako se moglo čuti od gradskih čelnika da će sav posao biti završen do Nove godine, a tehničke probe tramvajskih šina krenuti od decembra, stanje na terenu ne uliva toliki optimizam.

U delu koji je u ponedeljak pušten za saobraćaj, izgradnja trotoara gotovo da nije ni počela.

BUKA I NAREDNIH GODINA

I kada se konačno završi uređenje četiri dorćolske ulice i trotoara, građevinske mašine i radnici još dugo će biti prisutni u ovom delu grada. Tik uz ove prometne saobraćajnice trenutno se gradi nekoliko stambeno poslovnih kompleksa, pa će žitelji ovog dela prestonice brujanje mašina slušati i u narednim godinama.

Tek se juče razbijala stara betonska podloga, pa su bageri zbog toga zatvorili za prolaz deo novootvorenog bulevara. Veliki broj automobila preduzeća koja vrše radove na ovom gradilištu takođe je bio prisutan na kolovozu, tako da je ulica jednim delom bila zakrčena za normalno funkcionisanje. Tokom jučerašnjeg dana završeno je i crtanje vertikalne i horizontalne signalizacije na nekoliko mesta, tako da je gornji deo Ulice kralja Petra tek sinoć proradio. Ukoliko se obistine iskustva sa izgradnjom trotoara u završenom delu, odnosno ulicama Džordža Vašingtona, 27. marta i Kraljice Marije, posao može duboko ući i u 2021. godinu.

- Još radimo na elektroinstalacijama, iako je ulica prohodna - priča jedan od radnika za naš list. - Od početka posla smo daleko ispred radnika koji postavljaju kocke, tako da se može reći da mi svoj posao obavljamo na vreme. Dosta je bilo problema prilikom kopanja ulica, od kada smo započeli. Ipak, mi svoj deo uskoro završavamo.

FINIŠ Deo saobraćajnice na Dorćolu

Foto N. Skenderija

Nezadovoljstvo građana ovog dela prestonice sve je uočljivije kako se bliže kiše i hladnije vreme, posebno što će do svojih domova morati da gaze po blatnjavom terenu.

- Desi se nekada da na polovini trase nema nijednog radnika - nezadovoljno konstatuje stanar Ulice cara Dušana. - Sve će to verovatno izgledati lepo kada se završi, ali je nedopustivo da se toliko kasni. Posebno će biti teško ići raskopanim trotoarima čim padne prvi sneg ili jača kiša.

Pošto tramvajske šine još nisu puštene za saobraćaj, brojni automobili ih sada koriste za parkiranje, a primetno je da na celom potezu na kom će u narednom periodu saobraćati tramvaji slobodnog mesta gotovo da nema!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna