SKVER DO KRAJA GODINE? Čuveni lingvista Jernej Kopitar dobiće spomenik na uglu Palmotićeve i DŽordža Vašingtona

S. B. MILOŠEVIĆ

03. 11. 2020. u 12:41

SLOVENAČKI lingvista Jernej Kopitar neće dobiti spomenik na uglu Palmotićeve i Džordža Vašingtona pre proleća.

СКВЕР ДО КРАЈА ГОДИНЕ? Чувени лингвиста Јернеј Копитар добиће споменик на углу Палмотићеве и Џорџа Вашингтона

Foto M. Anđela

Iako će radovi, koji na ovom skveru traju veoma dugo, verovatno biti završeni do Nove godine, postavljanje skulpture sačekaće lepše vreme.

Prema rečima glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića, moguće je da plato bude završen do Nove godine ako majstore posluži lepo vreme.

- Izvođač radova se napokon uozbiljio i sada se stvarno radi na platou. Juče sam obilazio to gradilište i uverio se da je bilo radnika na njemu. Popločavaju i deo između

Dalmatinske i Džordža Vašingtona. Ne želim da licitarim sa rokovima, ali su kazali da će dovršiti sve do kraja godine, ako ne padne sneg ili baš budu loši vremenski uslovi. Nikakvih prepreka više nema jer nema naknadnih izmena projekta, a materijal je spreman - navodi Stojčić.

Karadžić i Kopitar

SPOMENIK Kopitaru podiže se na osnovu međunarodnog reciprociteta, budući da je u Ljubljani postavljen spomenik reformatoru srpskog jezika i autoru prvog srpskog rečnika Vuku Karadžiću. Ovo obeležje poklon je grada Ljubljane, a postavlja se u znak sećanja na prijateljstvo i saradnju Karadžića i Kopitara, koji su početkom 19. veka doprineli razvoju i srpskog i slovenačkog jezika.

Kako urbanista objašnjava, spomenik Kopitaru se neće postavljati do proleća. Naime, grad bi trebalo da tada pozove i ugosti delegaciju iz Ljubljane i da se u njihovom prisustvu obeležje montira.

Radovi su se prvo odužili zbog potrebe prilagođavanja idejnog rešenja terenu. Zbog podzemnih instalacija koje su "otkrivene" tokom raskopavanja, arhitekte su bile prinuđene da neznatno izmene idejno rešenje ove pjacete.

Uređenje ova tri skvera izvodi se prema idejnom rešenju Roka Žnidaršiča, i sve izmene su zavisile od njega. U martu je rečeno da bi skver trebalo da bude završen krajem jula, a onda je rok pomeren na početak septembra.

Hilandarska ulica je tokom jula pomerena udesno, zbog boljeg uliva u Palmotićevu. Kaskade su napravljene tokom avgusta, ali popločavanje tek sada počinje. Radnika je ovde tokom leta bilo malo, ili nimalo, čak i kada su izmene projekta završene.

I kraj Hilandarske i završetak Palmotićeve ulice biće popločani kockama, a ne asfaltirani, sve do ulice Džordža Vašingrona. Trotoari će biti odvojeni stubićima, ali će vizuelno ceo ovaj prostor dobiti formu velikog platoa. Ugao Dalmatinske i Džordža Vašingtona biće pogodan za vožnju skejtbordova, a imaće i mesta za sedenje, kao i fontanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)