DO PLATANA IZ FOTELJE NA JEDAN KLIK: Putem aplikacije "Moje drvo", građani imaju mogućnost da zasade sadnice, u cenu ulazi i tabla i nega

M. STANOJKOVIĆ

31. 10. 2020. u 10:21

I BEOGRAĐANI mogu da postanu zeleni aktivisti i uključe se u ozelenjavanje prestonice. Ukoliko ne žele da idu u rasadnik, biraju i kupuju, pa potom zasuču rukave i posade drvo, mogu to da urade klikom iz fotelje putem mobilne aplikacije "Moje drvo", koju je pokrenuo Grad Beograd. Za drvo "na klik" trebalo bi da se izdvoji od dvadesetak do blizu 50.000 dinara.

ДО ПЛАТАНА ИЗ ФОТЕЉЕ НА ЈЕДАН КЛИК: Путем апликације Моје дрво, грађани имају могућност да засаде саднице, у цену улази и табла и нега

Sadnja drveća

Aplikacija može da se preuzme putem "gugl plej prodavnice", a potom se nakon registracije pristupa dostupnim slobodnim lokacijama na nekoliko opština i bira vrsta drveća koje žele da zasade.

Kako se može videti uvidom u aplikaciju, na Čukarici ima 21 slobodno mesto, u Novom Beogradu 67, Paliluli 33, Rakovici 12, Savskom vencu 28, dok je jedno posađeno, na Starom gradu 12 slobodnih mesta, na Voždovcu 37 mesta, na Vračaru zasađeno jedno, osam slobodnih. Zemun ima šest mesta, dok je na Zvezdari dostupno 20.

Za sadnicu kuglastog jasena neophodno je da se uplati iznos od 47.368 dinara, dok drvo klena staje 38.947 diinara. Ukoliko se sugrađani odluče da se nekom od lokacija širi miris lipe, ovo drvo staje 28.421 dinar. Javorolisti platan košta 30.523 dinara, dok su crni i beli jasen oko 40.000 dinara. Na primer, na određenoj opštini moguće je zasaditi samo neke vrste. Tako je recimo, na Vračaru moguće zasaditi klen za 38.947 dinara i mečju lesku za oko 30.000.

U ovu cenu uključeno je dopremanje sadnice, sadnja, zalivanje i nega u narednih godinu dana, kao i postavljanje table natpisa sa ličnim imenom ili imenom organizacije.

I zamenik gradonačelnika Goran Vesić od nedavno ima svoje drvo na Vračaru. Osim stabla sa svojim imenom, zasadio je još četiri za pevačice Eminu Jahović i Jelenu Tomašević, kao i za Sanju Marinković i Suzanu Mančić.

ORDENjE

PUTEM ove aplikacije, najaktivniji sugrađani mogu da zasluže i ordenje. Tako će neki poneti titulu "počasnog člana", "zaštitnika planete", "čiste duše", "najjačeg šumara", kao i "vrhunskog gorana".

SADILI I IZ "NE DAVIMO BEOGRAD"

OKO 30 sadnica odlučila se da zasadi i Inicijativa "Ne davimo Beograd", koja je na račun "Zelenila" uplatila 193.428 dinara.

- Kada su mi iz te opozicione grupe poslali predlog sa oko 300 lokacija na kojima su stabla uništena, zahvalio sam im se i obavestio ih da su te lokacije već predviđene za sađenje. Pozvao sam ih da kupe stabla od Grada Beograda i zasade ih na mestima koje "Zelenilo" odredi i tako daju svoj doprinos da Grad bude zeleniji - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. - Što bi rekli u crtanom filmu "ako ne mogu da nas pobede, da nam se pridruže".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)