DOGODINE KAMERE I NA KALEMEGDANU: JP "Beogradska tvrđava" priprema dokumentaciju za sistem video-nadzora

S. VIDAČKOVIĆ

29. 10. 2020. u 06:53

BEOGRADSKA tvrđava od sledeće godine dobiće nadzorne kamere, čime će najatraktivniji turistički kompleks u prestonici biti dodatno obezbeđen. Kako nam je rečeno u JP "Beogradska tvrđava", do kraja godine biće završena tehnička dokumentacija za sistem video-nadzora, što podrazumeva idejno rešenje i projekat za izvođenje radova. Posle toga, biće poznati broj neophodnih kamera, pokrivenost prostora i ostali detalji.

ДОГОДИНЕ КАМЕРЕ И НА КАЛЕМЕГДАНУ: ЈП Београдска тврђава припрема документацију за систем видео-надзора

Kulturna dobra moraju biti zaštićena

Radnici obezbeđenja prisutni su na Kalemegdanu 24 časa. Iako mesečno, u proseku, spreče petnaestak krađa i pokušaja nanošenja štete na znamenitostima, to ne sprečava bahate sugrađane da skrnave kulturna dobra. Prošlog vikenda nepoznati vandali iscrtali su grafite na postamentu "Pobednika", Stambol kapiji i Damad Ali - pašinom turbetu. Najpre je u petak plava Davidova zvezda osvanula na ova tri objekta, ali je brzo uklonjena, intervencijom nadležnog preduzeća. Novi šok usledio je odmah sutradan - preko jevrejskog simbola na Damad Ali - pašinom turbetu bio je iscrtan crveni keltski krst.

Takođe, huligani su polovinom maja provalili u Veliki barutni magacin na Kalemegdanu i oborili rimsku statuu koja datira s kraja 2. veka. Skulptura je prepolovljena i predstoji joj jednogodišnja restauracija.

Osim funkcionalnosti i tehničkih karakteristika koje je potrebno ispuniti, prilikom odabira konkretnih kamera i načina njihovog postavljanja, vodiće se računa i o tome da se kamere maksimalno uklope u ambijent Beogradske tvrđave, kao kompleksa od izuzetnog značaja za Srbiju i najveće turističke atrakcije Beograda.

- Projekat će biti završen do kraja godine, a nadamo se da će već početkom sledeće, uz finansijsku podršku Grada, pristupiti i njegovoj realizaciji - kaže, za "Novosti", direktorka JP "Beogradska tvrđava" Marija Reljić. - Beogradska tvrđava će od naredne godine biti pokrivena video-nadzorom, koji će doprineti dodatnoj zaštiti kulturnog dobra, svih objekata na prostoru i posetilaca. Time će i posao fizičko-tehničkog obezbeđenja koje je 24 sata prisutno na kompleksu, biti olakšan.

SREĐUJU STAZE I PLATOE

NA PROSTORU Beogradske tvrđave krajem septembra počeli su radovi na sanaciji oštećenih pešačkih staza. Tokom naredna tri meseca radnici JKP "Beograd put" i firme "Ras inženjering" srediće oštećene putiće u parku Kalemegdan i na Gornjem gradu.

Kako su nam rekli iz JP "Beogradska tvrđava", ovim projektom je predviđena rekonstrukcija 28 staza, ukupne površine 13.814 kvadrata, kao i tri platoa od 3.214 kvadrata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom