MAPIRANO SVIH 435 KULTURNIH DOBARA: Završena i poslednja faza projekta unosa nepokretnog nasleđa stručnih timova Zavoda za zaštitu spomenika

G. NOVAKOVIĆ

26. 10. 2020. u 15:22

ZAVOD za zaštitu spomenika kulture tokom ove godine završio je poslednju fazu projekta mapiranja nepokretnog kulturnog nasleđa beogradskih opština i javnih spomenika, koji je pokrenut 2018.

МАПИРАНО СВИХ 435 КУЛТУРНИХ ДОБАРА: Завршена и последња фаза пројекта уноса непокретног наслеђа стручних тимова Завода за заштиту споменика

Knez Mihailova ulica

Izradom mapa Grocke, Barajeva, Čukarice, Rakovice i Obrenovca, sugrađanima je u digitalnom izdanju dostupan uvid u lokalnu kulturnu baštinu. Dosad su štampanu verziju doživele mape opština Savski venac i Zemun, dok je nedavno potpisan i protokol sa Starim gradom kojim je precizirano štampanje i njihove karte sa najviše spomenika kulture i spomenika u javnom prostoru - čak 148.

Na geografsko-topografskim mapama prezentovana su kulturna dobra sa svojom lokacijom, vizuelnim prikazom i sažetim opisom, kao i svi spomenici u javnom prostoru. Cilj je da se zajednica upozna sa spomeničkim nasleđem u neposrednom okruženju, ali i da se istaknu značajne kulturno-istorijske tačke na svih 17 opština, kao i da se mapa upotrebi u turističke svrhe.

- Na mapi je predstavljeno kompletno kulturno nasleđe naše prestonice, sa tačno ucrtanim pozicijama svih 435 nepokretnih kulturnih dobara koja su u nadležnosti Zavoda - rekli su nam iz ove ustanove. - Izdvojeni su turistički centri našeg grada poput Topčiderskog parka sa Konakom kneza Miloša, Svetosavskog platoa, univerzitetskog centra duž Bulevara kralja Aleksandra, upravnog centra uz Ulicu kneza Miloša sa Vaznesenjskom crkvom, dvorskog kompleksa na Dedinju, opservatorije na Zvezdari, Kosančićevog venca, Knez Mihailove ulice, Skadarlije, Kopitareve gradine ili Gročanske čaršije.

REALIZACIJA

TOKOM prve godine realizacije projekta urađene su mape Starog grada, Savskog venca, Vračara, Palilule, Zemuna i Lazarevca. Naredne 2019. godine, uneti su nepokretna kulturna dobra i javni spomenici opština Surčin, Sopot, Mladenovac, Voždovac, Zvezdara i Novi Beograd.

Pod ingerencijom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda su oni javni spomenici koji su utvrđeni za kulturna dobra, ili se nalaze u celinama koje su pod zaštitom. Ukupno je 435 kulturnih dobara i 171 dobro pod prethodnom zaštitom.

- Jedan od najranijih primera spomenika i prekretnica u podizanju novog tipa memorijalnih obeležja je spomenik ustanicima palim za oslobađanje Beograda 1806. godine, koji se nalazi u Karađorđevom parku. Najznačajniji spomenici kulture su oni koji uživaju status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Jedan od njih je spomenik na mestu smrti despota Stefana Lazarevića, Crkvine, Mladenovac, koji je istovremeno i javni spomenik - kažu u Zavodu.

Inače, poslednjih nekoliko godina, Zavod iz sopstvenih izvora finansiranja radi na obnovi spomenika u javnom prostoru. Spisak obnovljenih monumenata nije mali, a samo neki od njih su: Osmatračnica vrhovne komande srpske vojske sa solunskog fronta u Pionirskom parku, Spomen-česma u Resniku, Spomenik Stepi Stepanoviću u Kumodražu, Spomenik zahvalnosti Francuskoj u parku Kalemegdan, i Spomen-bista kralja Petra I ispred OŠ "Kralj Petar I".

NEZNANI JUNAK I DALjE NA ČEKANjU

SPOMENIK Neznanom junaku čeka na obnovu godinama. Njegovo stanje je zabrinjavajuće, o čemu su "Novosti" nedavno pisale. Kako su nam tada rekli u Zavodu, plan je bio da komunalna preduzeća zajedničkim radom učestvuju na sanaciji.

Međutim, osim sporadičnih radova, kao što je popravka dela svetiljki ili puta, rekonstrukcija još nije na vidiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)