SELE STARCE ZBOG DUGA ZA STRUJU: Licencirani dom za stare "Olga jedan" u Zemunu ne plaća ni rentirani prostor, ni račune za komunalije

J. Ž. SKENDERIJA

23. 10. 2020. u 16:17

STANARIMA privatnog doma za stare "Olga jedan" u Zemunu preti isključenje struje i vode, a mogu da budu i prinudno iseljeni pošto vlasnik ustanove mesecima ne samo da ne plaća račune za komunalije, već ni zakup objekta.

СЕЛЕ СТАРЦЕ ЗБОГ ДУГА ЗА СТРУЈУ: Лиценцирани дом за старе Олга један у Земуну не плаћа ни рентирани простор, ни рачуне за комуналије

Foto arhiva

Sporazum o raskidu ugovora i iseljenju potpisan između vlasnika kuće i direktorke doma još u junu, ali ga ustanova nije ispoštovala.

Advokat Dušan Dinčić, koji zastupa Ranka Milića, vlasnika kuće u Ulici Miće Radakovića 4r u kojoj je smeštena ustanova, kaže da je ugovor potpisan na šest godina i da ovo nije prvi put u domu ne poštuju njegove odredbe.

- Na osnovu toga oni su i dobili licencu Ministarstva za rad - objašnjava naš sagovornik. - Račun im je u blokadi više od godinu dana i nejasno je kako uopšte mogu legalno da funkcionišu. Da problem bude veći, svi računi su na ime mog klijenta koji je prijavljen na adresi doma "Olga jedan".

Pre nekoliko godina dogodila se slična situacija i tada je vlasnik kuće Ranko Milić, kada su mu izvršitelji pokucali na vrata platio sva dugovanja, koja nije lično napravio. Advokat Dinčić naglašava da Milić takođe ne može da uđe u kuću koju je izdao i čiji je vlasnik iako je to ugovorom predviđeno.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja su nam potvrdili da zemunski dom za stare "Olga jedan" ima važeću dozvolu za rad, a nadležni su zbog neizmirivanja računa već izdali predstavku vlasnici, jer nije regulisala zakup i komunalije.

- Tražili smo i njeno izjašnjenje tim povodom, ali taj problem više nije u našoj nadležnosti - ističu u Ministarstvu.

Rade Milovanović, predsednik Udruženja privatnih socijalnih ustanova je upoznat sa situacijom u kojoj se nalaze vlasnici Milići, jer su im se obraćali za pomoć.

- Do sada se dug zakupca popeo na oko 30.000 evra, i to EPS-u, Vodovodu i drugim javnim preduzećima, pa su vlasnici objekta pre nekoliko godina čak morali sami da plate dug, jer im se pretilo plenidbom stvari i same kuće - kaže naš sagovornik.

KONTAKT - NEPOSTOJEĆI BROJ

Uz parolu "Pravo mesto za vaše najbolje godine" dom za stare "Olga jedan" u Zemunu i "Olga dva" na internet-prezentaciji ostavljaju utisak idealnih ustanova za boravak starih i bolesnih.

"Novosti" su juče pokušale da stupe u kontakt sa vlasnicom Jasminom Orlović, međutim, svi brojevi telefona koji stoje na sajtu ove ustanove su nepostojeći.

Milići su sve obaveze tada namirili iz ličnih sredstava i u jednom momentu isplatili odjednom 20.000 evra koje je Dom "Olga jedan" napravio. Agonija, međutim, i dalje traje.

- Kako je moguće da u pravosudnom sistemu ima načina da se javna i druga preduzeća naplate od fizičkog lica, a kada istom treba pravna i svaka druga zaštita nema brze reakcije i adekvatne pomoći oštećenom u ovom slučaju - pita se Milovanović.

- Nije ovo prvi slučaj da zakupodavci imaju problem za zakupcima objekata koji ne izmiruju svoje obaveze, ali zbog sporog pravosudnog sistema godinama ne mogu da isprazne objekat, privole ili nateraju zakupca da iz objekta izađe.

Udruženje se, naglašava naš sagovornik, sa svim svojim članovima bori da podigne ugled privatnih domova, a ne da se narušava pojedinačnim slučajem neodgovornog vlasnika jednog doma koji već više puta menja kuće koje zakupljuje i nastavlja sa radom iako dobije zabranu rada.

- Kvalitet usluge koji se pruža ne može biti na neophodnom nivou u domu koji radi u sivoj zoni - ističe predsednik Udruženja. - To ne sme da bude problem samo vlasnika objekta, nego i inspekcije.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna