SEKU I PO PRIVATNIM IMANJIMA: Državne šume na teritoriji grada smanjene, nesavesni se često late sekire u Barajevu, Mladenovcu, Sopotu...

A. VOJINOVIĆ

17. 10. 2020. u 11:46

POVRŠINA državnih šuma na teritoriji Beograda od početka godine smanjena je za 112 metara kubnih, dok je u privatnim čak pet puta više stabala bespravno posečeno.

СЕКУ И ПО ПРИВАТНИМ ИМАЊИМА: Државне шуме на територији града смањене, несавесни се често лате секире у Барајеву, Младеновцу, Сопоту...

Mnogo ima ilegalne seče

Nesavesni sugrađani, radi sakupljanja drva za ogrev, najčešće se odlučuju da opustoše biljne oaze u prigradskim opštinama Barajevo, Mladenovac, Sopot i Obrenovac. Međutim, iako se svake godine nadležne institucije, ali i privatni vlasnici suočavaju sa nelegalnom sečom drveća, podaci iz prethodne decenije pokazuju da se njihov broj ipak redukovao.

- Iako su beogradske šume pristupačne i okružene naseljima, reč je o minornim količinama, ali i pored toga osuđujemo svaku neosnovanu seču, makar i jednog stabla. Kada analiziramo poslednjih deset godina, količina bespravno posečenog drveća na teritoriji prestonice se konstantno smanjuje - objašnjavaju, za "Novosti", iz JP "Srbijašume". - Razlozi su prelazak na druge vrste grejanja, smanjenje broja stanovnika u seoskim domaćinstvima, pojačana kontrola prometa i rad čuvarske službe u državnim šumama.

Sekretarijat za poslove Komunalne milicije je od 1. januara do 15. oktobra evidentirao ukupno 117 kontrola u vezi sa nelegalnom sečom drveća na teritoriji Beograda. Primljeno je ukupno 106 prijava, a obavljeno je i 11 samostalnih postupanja. Prilikom navedenih kontrola, izdato je 11 prekršajnih naloga, deset je prosleđeno nadležnom organu radi preduzimanja mera iz okvira njegove nadležnosti, a izdato je i jedno usmeno naređenje.

NAJVIŠE PRIJAVA NA ČUKARICI

PREMA evidencijama Gradskog sekretarijata za poslove Komunalne milicije, najviše prijava od početka godine do sredine oktobra bilo je na teritoriji opštine Čukarica, i to 24, zatim slede Novi Beograd 17, Zvezdara 12, Palilula i Zemun po deset, Savski venac devet, Voždovac i Rakovica po šest.

Udaru motornih testera izloženije su privatne šume, a kako su nam rekli u ovom preduzeću, seča vlasničkih stabala je posledica nerešenih imovinskih pitanja, loših rodbinskih i komšijskih odnosa. S druge strane, o državnim šumama se intenzivnije brinu čuvari JP "Srbijašume" uz pratnju šumarskih inspektora i pripadnika MUP.

- Javno preduzeće "Srbijašume" zaduženo je isključivo za čuvanje državnih šuma, a u privatnim šumamama, kada je reč o bespravnoj seči, možemo samo da izvršimo procenu štete nakon što nas vlasnik o tome obavesti - kažu u ovom preduzeću.

Nesavesni sugrađani se late sekire pretežno u prigradskim opštinama Barajevo, Mladenovac, Sopot i Obrenovac, što je i razumljivo, s obzirom na to da veliki broj stanovnika koji žive u seoskim domaćinstvima koristi drva za grejanje.

HRAST NAJČEŠĆA META

NA meti nesavesnih stanovnika prestonice najviše se nalaze različite vrste hrastova, kao što su cer, hrast kitnjak, hrast lužnjak, zatim bagrem, a u područjima uz veće reke u pitanju su topola i vrba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)