GRAĐANI ŠTITE STOLETNA STABLA: Na severu Crne Gore protesti zbog seče šume, traže obustavu eksploatacije

Z. Z.

17. 09. 2020. u 14:30

DRVOPRERAĐIVAČI i grupe građana iz opština sa severa države iz Plava, Berana, Andrijevice protestuju minulih sedmica zbog nekontrolisane seče šume.

ГРАЂАНИ ШТИТЕ СТОЛЕТНА СТАБЛА: На северу Црне Горе протести због сече шуме, траже обуставу експлоатације

Foto: Arhiva Novosti

Traže da se do izbora nove izvršne vlasti obustavi eksploatacija koja je data pod zakup koncesionarima, kako tvrdi Brano Otašević, predstavnik Mesne zajednice Murino, pod sumnjivim okolnostima.

- Tražimo da se preispita dosadašnji način gazdovanja šumama, dodela koncesija, da se izračuna ko je imao više koristi - koncesionari, država, lokalne samouprave, odnosno građani. Želimo da se sve to javno saopšti - rekao je Otašević.

Nusretu Kalaču, direktoru Uprave za šume, kako kaže, ta priča je očekivana. Sve to, ocenjuje, može da nanese štetu onima koji se bave tim poslom.

- Ako neko radi suprotno zakonu, tu su nadležni organi da to preispitaju, pokrenu postupak za utvrđivanje odgovornosti. Međutim, svaka politizacija i donošenje odluka van institucija sistema, zabrana bilo koje aktivnosti može stvoriti nesagledive posledice po budžet države, ali i interes građana, jer vidimo da se ovih dana dižu tenzije u ojedinim opštinama koje su po meni nepotrebne - prokomentarisao je Kalač.

Koncesionari u plavskoj opštini, kako navodi Otašević, nisu vodili računa o interesima građana i na to su, ističe, upozorili direktora za Upravu šuma.

Kalač negira takve navode. Kaže, svi koncesionari izmiruju na vreme sve obaveze, a svaki ugovor je, potcrtava, pokriven bankarskom garancijom. To potvrđuju, tvrdi, i prihodi koji su 20 odsto veći nego godinu ranije.

- Mi smo za šest meseci imali 3,7 miliona evra prihoda, što je za 600.000 više u odnosu na 2019. - kaže Kalač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!