PREMIJUM ŠOPING NA 5 KILOMETARA: Tržni centar "Galerija Beograd" otvara se do kraja meseca

S. B. MILOŠEVIĆ

05. 10. 2020. u 14:30

RADOVI na izgradnji najvećeg šoping centra u ovom delu Evrope, "Galerije Beograd", u sklopu Beograda na vodi, u završnoj su fazi. Otvaranje se očekuje krajem meseca, najavljuju iz kompanije investitora Eagle Hills.

ПРЕМИЈУМ ШОПИНГ НА 5 КИЛОМЕТАРА: Тржни центар Галерија Београд отвара се до краја месеца

Foto M. Anđela

"Galerija" se prostire na 300.000 kvadratnih metara. Sportskim jezikom, velika je kao 600 košarkaških terena. Ukupna površina "ulica" je 34.000 kvadrata, pa ako posetilac želi sve da ih prođe mora da prepešači pet kilometara. U tržnom centru je instalirano čak 50 pokretnih stepenica.

- Eksterijerom, kojim dominiraju kamen i staklo, odlično se uklapa u ambijent uz reku. Svaka ulica i trg u "Galeriji" dizajnirani su u posebnom stilu - postoje ulice koje su inspirisane starim beogradskim ulicama, pa su fasade, rasveta i ulični mobilijar urađeni u maniru kakav se sreće u Knez Mihailovoj, dok su pakdruge ulice uređene u modernom stilu. Cela "Galerija" je inspirisana duhom Beograda - kažu u kompaniji Eagle Hills.

Foto M. Anđela

Krov centra Skywalk, biće još jedna atrakcija sa 60 odsto ukupne površine pod zelenilom. Galerija se izdvaja i po jedinstvenoj ETFE kupoli. Reč je o materijalu koji propušta dnevnu svetlost u unutrašnjost, pa, u kombinaciji sa fasadama, mobilijarom i pločnicima, posetioci imaju utisak kupovine na otvorenom. Ovaj materijal korišćen je u izgradnji "Alijanc arene" u Minhenu.

VEZA SA PROMENADOM

SA otvaranjem "Galerije", biće otvoren i deo Sava promenade ispred tržnog centra. On će sa postojećim delom Promenade biti povezan privremenom pešačkom vezom pored gradilišta Kule Beograd. U "Galeriju" će moći da se uđe na nekoliko ulaza, sa Sava promenade i iz pravca Bulevara Vudroa Vilsona. U novom šoping centru biće 3.600 parking-mesta.

- Galerija će biti najveća regionalna šoping, gastro i zabavna destinacija. Čak 20 odsto ukupne površine predviđeno za restorane i kafiće. Lokali za gastro-

-užitke nalaze se u delu koji gleda na Sava promenadu i reku. Tu će, između ostalog, biti i najsavremeniji bioskop na čak 4.000 kvadrata, sa više od 1.700 mesta. Isplanirana su i dva zabavna kompleksa, namenjena i deci i odraslima - otkrivaju za "Novosti" u kompaniji Eagle Hills.

Foto M. Anđela

Prostor predviđen za izdavanje zakupcima prostire se na 93.000 kvadrata, odnosno oko 300 lokala i više od 50 kafića. Osim novih brendova, u "Galeriji" će se i dobro poznati i već prisutni brendovi predstaviti u svojim premijum izdanjima.

Idejno rešenje za "Galeriju" radio je prestižni arhitektonski studio Callison RTKL iz Los Anđelesa, koji stoji iza projekata kao što su "Kolumbija centar" u Sijetlu i Fashion Show, najveći šoping mol u Las Vegasu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna