APOTEKE DA OSTANU POD OKRILJEM GRADA: Savez samostalnih sindikata je protiv privatizacije farmacutske ustanove

B. Borisavljević

03. 10. 2020. u 09:12

АПОТЕКЕ ДА ОСТАНУ ПОД ОКРИЉЕМ ГРАДА: Савез самосталних синдиката је против приватизације фармацутске установе

Moguća je privatizacija Apoteke "Beograd"

SAVEZ samostalnih sindikata Beograda se protivi privatizaciji Apoteka "Beograd", čiji je osnivač Grad.

Predstavnici ove sindikalne organizacije su, na nedavno održanoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta Beograda, pokrenuli inicijativu da ova ustanova ostane u javnom vlasništvu.

Kako navode u sindikatu apotekarska ustanova mora ostati deo javnog zdravstvenog sistema i garant adekvatnog snabdevanja građana lekovima. Najava moguće privatizacije Apoteke "Beograd" se pojavila u medijima početkom godine, kada je zamenik gradonačelnika najavio tu mogućnost. Sindikalci smatraju da je, verovatno, epidemija virusa korona usporila nameru gradskih čelnika, ali da bi do toga moglo doći nakon što se završe procesi privatizacije "Beograđanke" i Sava centra.

- Videli smo u prethodnom periodu da jačanjem privatnog sektora u zdravstvu zdravlje postaje roba - kaže Dragan Todorović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Bograda. - Apoteke kao deo državnog sistema korektivni su faktor na tržištu lekova, koje rade sa malom maržom i u interesu građana. Bez javnih apoteka to postaje klasično tržište, sa samo jednim parametrom - profit. Ko ima novca, kupiće lek, ko nema, gledaće u izlog!

Prema mišljenju Todorovića potencijalna privatizacija Apotekae "Beograd" ne znači nužno i problem u snabdevanju građana lekovima. Međutim, on podseća da je, pored snabdevenosti najširim spektrom lekova, kako na recept, tako i u slobodnoj prodaji, Apoteka "Beograd" poznata i po najrazvijenijem sistemu magistralne izrade lekova, odnosno posebne izrade lekova za pojedinačne pacijente.

- Postojeći način izrade nećete naći ni u jednoj privatnoj apoteci - kaže Todorović. - Tržište lekovima je stabilno u smislu snabdevenosti. Međutim, sigurni smo da će privatizacijom apoteka doći i do poskupljenja lekova. Na početku pandemije smo zaštitne maske plaćali 200 dinara, onda ih je država ograničila na 120, a danas ih ima po ceni 15 do 20 dinara.

Da li je došlo do promene stava osnivača po pitanju privatizacije Apoteke "Beograd", nismo saznali, jer do zaključenja broja nismo dobili odgovore iz gradske uprave.

TRADICIJA

U sklopu Apoteke "Beograd" nalaze se 124 apoteke u svim beogradskim opštinama, sa više od 1.000 zaposlenih. Temelji ove farmaceutske ustanove su postavljeni još sredinom 19. veka, a osnivačka prava, pa tako i raspolaganje imovinom, 2007. godine su sa Republike prebačena na Grad Beograd. Osim prodajnih objekata, Apoteke "Beograd" imaju i dve galenske laboratorije i Laboratoriju za ispitivanje i kontrolu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

tadija64ZEMUN

03.10.2020. 10:05

privatizovati "zlatnu koku",ko normalan to radi? ili neko hoce sebi i svojima da utera mnogo para u dzep,ovo je cin veleizdaje(koja ne zastareva),kojih je u nasoj bliskoj istoriji mnogo